Morfologia i genetyka

Typ odmiany: trójliniowa (TC) • Typ ziarna: semi dent

Kierunek użytkowania

KiszonkaBiogaz

Zalety

  • odmiana gwarantuje uzyskanie wysokiego i o bardzo dobrej jakości plonu kiszonki, co potwierdzają także wyniki doświadczeń rozpoznawczych w Niemczech
  • odmiana odporna na wyleganie i z dość mocnym natężeniem cechy stay green, co daje dużą elastyczność czasu zbioru

Charakterystyka

Odmiana zalecana do uprawy na kiszonkę z całych roślin. Rekomendowana także do produkcji biogazu w całym kraju. Jest to uzupełnienie znanej już serii bardzo wysokoplennych odmian, którą zapoczątkował Vitras, a następnie Ułan, Kosmal i Legion. Rośliny bardzo wysokie (295-305 cm), dobrze ulistnione.

Plonowanie

Odmiana łączy w sobie wysokie parametry ilościowe plonu:

  • 102,5% - plon ogólny suchej masy,
  • 101,5% - plon suchej masy kolb,

z parametrami jakościowymi:

  • 101,5% - zawartość suchej masy w plonie ogólnym,
  • 102,3% - zawartość suchej masy w kolbach.

Profil agronomiczny

Wzrost początkowy

Tolerancja na suszę

Stay green

Zalecana obsada

Kiszonka 85 000 - 90 000 roślin/ha

Rejon uprawy

KiszonkaPolecana do uprawy w I, II i południowej części III rejonu uprawy kukurydzy w Polsce

Odporność na choroby

Głownia guzowata

Wymagania glebowe

Toleruje słabsze


Katalog odmian 2017/18

katalog small
Dobrze jest go mieć zawsze "pod ręką". Pobierz PDF

Rolnicy o naszych odmianach

Poznaj opinie producentów kukurydzy o naszych najpopularniejszych odmianach. Ci rolnicy przekonali się już co do jakości polskich odmian. Być może w przyszłości znajdzie się tu również Twoja wypowiedź?

Poznaj te opinie...

Gdzie kupić nasiona?

mapkaSprawdź, gdzie nabędziesz nasiona z HR Smolice, a jeśli jesteś ich sprzedawcą, poinformuj o tym rolników. Bądź widoczny oznaczając się na naszej mapie! Znajdź punkt sprzedaży najbliżej swojego miejsca zamieszkania.

Zobacz mapę...

Pszenica ozima Belissa

Nowa odmiana chlebowej pszenicy ozimej (klasa A/B) wyhodowana w HR Smolice. Zapraszamy do obejrzenia filmu

Newsletter

Zapisz się do newslettera