2. miejce w PDO 2016!

  • rejestracja 2014
  • plonowanie w PDO 2016: 104% wzorca (67,8 dt/ha) w a1 i 102% wzorca (74,0 dt/ha) w a2
  • dobrze plonuje w skali całego kraju, szczególnie polecany do uprawy w I, V i IV rejonie (odpowiednio 74,0 dt/ha - 100%, 68,0 dt/ha - 100% i 84,9 dt/ha - 102% w a1 wg PDO 2015)
  • stabilny plon na poziomie odmian wzorcowych w 3 ostatnich latach (PDO 2013-2015)
  • odmiana o kłosie dwurzędowym
  • rośliny średniej wysokości o dobrej odporności na wyleganie
  • odmiana o dobrej odporności na rdzę jęczmienia, rynchosporiozę, plamistość siatkowaną i ciemnobrunatną plamistość
  • bardzo wysoka odporność na mączniaka prawdziwego dzięki obecności genu Mlo
  • termin kłoszenia i dojrzewania: średni
  • nasiona o średniej MTZ (46,5 g) i średnim wyrównaniu z dość dużą zawartością białka (9,3% s.m.)
  • odmiana pastewna

 

Rekomendacja COBORU do uprawy w województwach:

  • świętokrzyskie (2016)
  • lubuskie (2016)
  • zachodnio-pomorskie (2016)

 

Odporność na choroby

Odporność na choroby w skali 9° (dane COBORU 2015 r.)

Mączniak prawdziwy 8,0
Plamistość siatkowana 7,3
Rdza jęczmienia 7,5
Rynchosporioza 7,7
Ciemnobrunatna plamistość 7,2
Głownia pyląca* 1
Typ odporności na mączniak prawdziwy posiada gen odporności MLO

 * - liczba porażonych roślin na 15 m/kw

 

Ważniejsze cechy rolniczo-użytkowe

Wysokość roślin 70 cm  
Wyleganie  7,1 w skali 9°
Kłoszenie  157 dni liczba dni od 01.01
Dojrzałość pełna 202 dni liczba dni od 01.01
Masa 1000 ziaren 46,5 g  
Wyrównanie ziarna 86% >2,5 mm
Gęstość ziarna w stanie zsypnym 6 w skali 9°
Zawartość białka 5 w skali 9°

 

Wyniki plonowania doświadzeń rejestrowych

rubaszek plon

 

Plonowanie odmiany w rejonach (PDO 2016 r.)

mapka rubaszek

Wymagania klimatyczno-glebowe

Odmiana zalecana do uprawy na terenie całego kraju. Najlepiej udaje się na stanowiskach po roślinach okopowych na oborniku, oleistych i warzywach, o pH 5,8 - 7. Należy unikać uprawy po życie, pszenżycie i po sobie (ze względu na choroby podsuszkowe). Daje wysokie i pewne plony na glebach o dobrych właściwościach fizycznych, zasobnych w składniki pokarmowe oraz dobrze utrzymujących wodę (kompleks pszenny bardzo dobry, pszenny dobry, lub żytni bardzo dobry). Ma duże wymagania co do sprawności roli, a szczególnie stosunków wodno-powietrznych. Po wcześnie zbieranych przedplonach należy wykonać podorywkę z bronowaniem. Orka przedzimowa powinna być zrobiona w październiku na głębokość 20-25 cm, a jedynie po okopowych można ją spłycić do 15 cm. Wiosną uprawę należy rozpocząć od bronowania, a następnie najlepiej jest zastosować agregat uprawowy.

Nawożenie azotowe: wielkość dawek nawozów azotowych zależy od stanowiska i przewidywanego plonu oraz celu uprawy. Zalecane dawki wahają się od: 60-70 kg N/ha przy dużych; 30-40 kg N/ha przy małych potrzebach nawozowych. Dawki azotu powyżej 50 kg N/ha należy dzielić na dwie części: przedsiewnie i w fazie strzelania w źdźbło. W przypadku uprawy na cele browarne należy nawozić niższymi dawkami azotu 40-50 kg N/ha (stosować przedsiewnie), aby uniknąć niepożądanego wzrostu zawartości białka surowego w ziarnie.

Nawożenie fosforowo-potasowe: stosować w zależności od kompleksu przydatności rolniczej gleby i zasobności w przyswajalne składniki średnio 50-80 kg/ha P2O5 oraz ok. 60-120 kg/ha K2O jesienią pod orkę zimową lub przed uprawą wiosenną.

Na glebach ubogich w wapń wskazane jest wapnowanie gleby pod przedplon jęczmienia. Zalecane dawki wapna nawozowego w zależności od składu mechanicznego gleby i pH wynoszą 2-4 t CaO/ha

Siew

Zaleca się w optymalnym terminie dla danego rejonu. Siew powinien nastąpić możliwie wcześnie, aby rośliny miały dostatecznie dużo czasu na rozkrzewienie, co sprzyja wzrostowi plonu ziarna jęczmienia. Wysiew siewnikiem w rozstawie 9-15 cm, na głębokość 3 cm. Ilość wysiewu około 350 kiełkujących nasion na m2 tj. w zależności od masy 1000 ziarn i kiełkowania około 160-175 kg/ha. Używanie do siewu ziarna kwalifikowanego, powoduje optymalizację zużycia materiału siewnego, a także podnosi poziom plonowania.

Pielęgnacja i ochrona roślin

Dla uzyskania wysokich plonów ziarna o dobrej jakości, plantacje należy chronić przed zachwaszczeniem, chorobami i szkodnikami (szczególnie ważne w przypadku uprawy na cele browarne). Słodownie wymagają ziarna wolnego od chorób grzybowych i o dobrej celności, dlatego należy przy dużym porażeniu stosować ochronę fungicydową oraz niszczyć mszyce, które poprzez wysysanie soków rośliny pogarszają celność kształtowanych ziarniaków. Środki zwalczajace mszyce muszą zostać użyte, gdy pod koniec kwietnia ok. 60% źdźbła jest ogarnięte przez owady, albo w fazie dojrzałości mlecznej ziarna jeżeli 60-80% roślin opanuje od 15-30 mszyc na źdźbło (M. Dereczka - Top agrar polska 2/2004.). Chwasty można zwalczać mechanicznie lub za pomocą dostępnych na rynku herbicydów. Zabiegi ochrony roślin wykonywać zgodnie z zasadami integrowanej ochrony roślin. Informacje o środkach ochrony roślin dopuszczonych przez MRiRW do obrotu i stosowania w Polsce są dostępne pod adresem: www.minrol.gov.pl (na podstronach: Informacje branżowe →Produkcja roślinna → Ochrona roślin)


Oferta handlowa

Wiosna 2017

W naszej ofercie znajdą Państwo nasiona bardzo dobrych odmian takich gatunków jak: kukurydza, pszenica, jęczmień, groch, łubiny...

Zapoznaj się z ofertą...

Katalog odmian 2016

katalog small
Dobrze jest go mieć zawsze "pod ręką". Pobierz PDF

Gdzie kupić nasiona?

mapkaSprawdź, gdzie nabędziesz nasiona z HR Smolice, a jeśli jesteś ich sprzedawcą, poinformuj o tym rolników. Bądź widoczny oznaczając się na naszej mapie! Znajdź punkt sprzedaży najbliżej swojego miejsca zamieszkania.

Zobacz mapę...

Newsletter

Zapisz się do newslettera