Warto wiedzieć

Informacje o wymaganiach glebowych, przedplonie, siewie, gęstości siewu

 Pszenica ozima. Podstawowe zalecenia agrotechniczne - Hodowla Roślin Smolice

Wymagania glebowe i przedplon

Pszenicę ozimą należy uprawiać tylko na najlepszych glebach (kompleksy: pszenny bardzo dobry, pszenny dobry, żytni bardzo dobry). Gwarantuje to uzyskanie bardzo dobrego surowca. Na glebach słabszych (kompleks pszenny wadliwy, żytni dobry) zwiększa się udział pośladu w plonie. Wymagania pszenicy, co do przedplonu są duże. Najlepszymi przedplonami są: rośliny strączkowe, rzepak ozimy, ziemniaki (z wyjątkiem późnych odmian), a także: owies, kukurydza na kiszonkę, koniczyna z trawami. Negatywny wpływ przedplonu można ograniczyć uprawą poplonów ścierniskowych.

Uprawa roli

Prawidłowa uprawa gleby ma istotny wpływ na plonowanie pszenicy, a szczególnie na jakość plonu odmian jakościowych. Należy terminowo wykonać uprawki pożniwne, a następnie orkę siewną i uprawę przedsiewną. Doprawienie roli przed siewem powinno być bardzo staranne, co gwarantuje szybkie, pełne i wyrównane wschody, a w rezultacie wysoki i dobrej jakości plon.

Siew

Wpływ terminu siewu na wysokość i jakość plonu jest bardzo duża, szczególnie w przypadku odmian jakościowych. W zależności od regionu termin siewu przypada pomiędzy 15 września a 5 października. Opóźnienie siewu wpływa negatywnie na jakość i wysokość plonu. Należy też pamiętać o odpowiednim zwiększeniu normy wysiewu. Wcześniejszy siew pociąga za sobą zwiększone zagrożenie chorobami, a więc należy przewidzieć przeprowadzenie odpowiednich zabiegów ochrony roślin. Gęstość siewu: 350‑500 ziaren/m2, tj. wysiew 180‑250 kg/ha (zależnie od regionu, stanowiska, jakości gleby, terminu siewu, a także odmiany), kwalifikowanym materiałem siewnym pochodzącym ze sprawdzonego źródła.

Serwis wykorzystuje pliki cookies m.in. w celu poprawienia jej personalizacji. Każdy może sam decydować o tym czy dopuszcza pliki cookies, ustawiając odpowiednio swoją przeglądarkę.  Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.