Klasa jakościowa
A
Rejestracja
2018
Fala - Hodowla Roślin Smolice

HRS_PROFIL_TYT

Termin kłoszenia*
średniowczesny
Termin dojrzałości
średniowczesny
Wysokość roślin
80
Masa 1000 ziaren [g]
42-44
Odporność na wyleganie
bardzo dobra
Tolerancja na zakwaszenie gleby
dobra

HRS_CHOROBY_TYT

HRS_PROFIL_RDZA_ZOLTA
HRS_PROFIL_RDZA_BRUNATNA
HRS_PROFIL_SEPTORIOZA_PLEW
HRS_PROFIL_SEPTORIOZA_LISCI
HRS_PROFIL_FUZARIOZA_KLOSOW
HRS_PROFIL_MACZNIAK_PRAWDZIWY
HRS_PROFIL_CHOROBY_PODSTAWY_ZDZBLA

HRS_CECHY_JAKOSCIOWE_TYT

Zawartość białka (%)
Zawartość glutenu
Gęstość ziarna w stanie zsypnym
Szklistość ziarna
Wskaźnik sedymentacji SDS
Wydajność mąki
Objętość chleba
Wodochłonność mąki
Liczba opadania
Rozmiękczenie ciasta
Wyrównanie ziarna

Zalety

  • Jakościówka o stabilnej plenności (grupa A)
  • Dobre właściwości przetwórcze - wysoka zawartość białka i glutenu
  • Bardzo duża liczba opadania
  • Dorodne ziarno o wysokiej masie 1000 ziaren

Wartość wypiekowa

Liczba opadania:

8

wartość klasy E

Zawartość białka:

7

wartość klasy E

Wskaźnik sedyment.

8

wartość klasy E

Wodochłonność mąki:

8

wartość klasy E

Rozmiękczenie ciasta:

7

wartość klasy A

Objętość chleba:

7

wartość klasy A

Energia ciasta:

6

wartość klasy A

Praca odkształcenia

7

wartość klasy A

 

Stanowiska glebowe i obsada

na kompleks pszenny, na żytni nie jest zalecana

450-500 (ok. 180-230 kg)
(liczba kiełkujących ziaren na m2)

 

Plon biomasy przy 30% wilgotności

Odmiana

Termin siewu

2012

Termin zbioru

2013

Biomasa t/ha

Wilgotność %

plon biomasy
przy 30% wilg.

wzorzec

25.10

26.06

58,00

30,09

57,93

Bojko - ozime

25.10

26.06

63,50

31,50

62,14

Bojko - jare

20.04

26.06

46,00

20,15

52,47

 

Plonowanie

fala w1

Wyniki plonowania

SDOO Sobiejuchy poziom a1, rok zbioru 2020

 

Fala
wzorzec (wzorzec stanowią wszystkie badane odmiany)

 

 

 

Serwis wykorzystuje pliki cookies m.in. w celu poprawienia jej personalizacji. Każdy może sam decydować o tym czy dopuszcza pliki cookies, ustawiając odpowiednio swoją przeglądarkę.  Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.