Klasa jakościowa
orkisz
Rejestracja
2020

HRS_PROFIL_TYT

Termin kłoszenia
średniowczesny
Termin dojrzałości
średniowczesny
Zimotrwałość
dość mała
Wysokość roślin
125 cm
Masa 1000 ziaren
46 g
Odporność na wyleganie
dobra
Odp. na porastanie ziarna
średnia
Tolerancja na zakwaszenie gleby
bardzo wysoka

HRS_CHOROBY_TYT

HRS_PROFIL_RDZA_BRUNATNA
HRS_PROFIL_SEPTORIOZA_LISCI
HRS_PROFIL_MACZNIAK_PRAWDZIWY
HRS_PROFIL_CHOROBY_PODSTAWY_ZDZBLA

HRS_CECHY_JAKOSCIOWE_TYT

Zawartość białka
Zawartość glutenu
Gęstość ziarna w stanie zsypnym
Szklistość ziarna
Wskaźnik sedymentacyjny SDS
Wydajność mąki ogółem
Objętość chleba
Liczba opadania
Rozmiękczenie ciasta

Zalety

  • wysokie plonowanie – średnia ze wszystkich stacji w 2019 roku to 114%
  • wysoka zawartość dobrze strawnego białka (ok. 17%)
  • rewelacyjna odporność na choroby podstawy źdźbła – ocena maksymalna w 2019; 8,7 – średnia 2017-2019
  • bardzo dobre parametry technologiczne ziarna: gluten index o prawie połowę wyższy od wzorca, dobra gęstość ok. 77 kg/hl, sedymentacja: 71 ml

Stanowiska glebowe i obsada

średnie, dobre 350 / m2 (od 160 kg/ha)
(liczba kiełkujących ziaren na m2)

Nawożenie mineralne

Nawożenie azotowe 60-90 kg N – pierwsza dawka (początek wegetacji)
50-60 kg N – druga dawka (strzelanie w źdźbło)
20-40 kg N – trzecia dawka (liść flagowy lub początek kłoszenia)
Nawożenie fosforowe / potasowe

45-75 kg P2O5 – przedsiewnie (wg bilansu w glebie)
60-110 kg K2O – przedsiewnie (wg bilansu w glebie)

 

sm orkus w1

Plon kłosków, dane z 2019 r.

SM Orkus
wzorzec

sm orkus w1

Plon ziarna brutto z kłoskami

 

 

Serwis wykorzystuje pliki cookies m.in. w celu poprawienia jej personalizacji. Każdy może sam decydować o tym czy dopuszcza pliki cookies, ustawiając odpowiednio swoją przeglądarkę.  Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.