Klasa jakościowa
A/B
Rejestracja
2023
Persona - Hodowla Roślin Smolice

HRS_PROFIL_TYT

Termin kłoszenia
średni
Termin dojrzałości
średni
Zimotrwałość
bardzo dobra
Wysokość roślin
85 cm
Masa 1000 ziaren
48-50 g
Odporność na wyleganie
bardzo wysoka
Odp. na porastanie ziarna
dobra
Tolerancja na zakwaszenie gleby
średnia

HRS_CHOROBY_TYT

HRS_PROFIL_RDZA_ZOLTA
HRS_PROFIL_RDZA_BRUNATNA
HRS_PROFIL_SEPTORIOZA_PLEW
HRS_PROFIL_SEPTORIOZA_LISCI
HRS_PROFIL_FUZARIOZA_KLOSOW
HRS_PROFIL_MACZNIAK_PRAWDZIWY
HRS_PROFIL_CHOROBY_PODSTAWY_ZDZBLA

HRS_CECHY_JAKOSCIOWE_TYT

Zawartość białka
Zawartość glutenu
Gęstość ziarna w stanie zsypnym
Szklistość ziarna
Wskaźnik sedymentacyjny SDS
Wydajność mąki ogółem
Objętość chleba
Liczba opadania
Wyrównanie ziarna>2,5 mm

Zalety

  • bardzo wysoki potencjał plonowania w doświadczeniach rejestrowych COBORU:
    2022 - 104% (A1) , 104% (A2)
    2021 - 100% (A1) , 100% (A2)
  • wzorcowa jakość ziarna – bardzo wysoka zawartość białka, wysoka i stabilna liczba opadania – bezpieczna jakość nawet przy późnych zbiorach
  • solidna odporność na choroby – genetycznie podwyższona odporność na rdzę brunatną, łamliwość podstawy źdźbła oraz mączniaka prawdziwego
  • niski pokrój roślin, bardzo wysoka odporność na wyleganie – dobra reakcja na regulatory wzrostu
  • solidna zimotrwałość, rekomendowana do uprawy na terenie całego kraju
  • toleruje okresowe niedobory wody oraz wysokie temperatury

 

Stanowiska glebowe i obsada

słabe, średnie, dobre 300-350 / m2 (od 120 kg/ha)
(liczba kiełkujących ziaren na m2)

 

Nawożenie mineralne

Nawożenie azotowe 60-90 kg N – pierwsza dawka (początek wegetacji)
50-60 kg N – druga dawka (strzelanie w źdźbło)
20-40 kg N – trzecia dawka (liść flagowy lub początek kłoszenia)
Nawożenie fosforowe 45-75 kg P2O5 – przedsiewnie (wg bilansu w glebie)
60-110 kg K2O – przedsiewnie (wg bilansu w glebie)

 

Plonowanie

Zawartość białka [%]

Liczba opadania [sek]

 

persona w1

Sedymentacja [ml]

Parametry jakościowe ziarna

Wzorzec
Persona

 

sm waw m

Wyniki plonowania w SDOO

Wyniki plonowania z doświadczeń rejestrowych COBORU na dwóch poziomach agrotechniki

rok zbioru 2022. Źródło COBORU

 

  plon a1
plon a2

 

 

 

 

Serwis wykorzystuje pliki cookies m.in. w celu poprawienia jej personalizacji. Każdy może sam decydować o tym czy dopuszcza pliki cookies, ustawiając odpowiednio swoją przeglądarkę.  Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.