na wczesny zbiór

  • 101% wzorca w PDO w 2015 roku
  • odmiana pastewna, bardzo wczesna, niewrażliwa na opóźnienie siewu
  • rośliny nierozgałęziające się (samokończące), wyższe od przeciętnej, bardzo równomiernie dojrzewające
  • kwiat pomarańczowy, nasiona szare, nakrapiane z półksiężycem, średniej wielkości (MTN ok. 137g)
  • zawartość tłuszczu nieco wyższa od przeciętnej, bardzo niska zawartość alkaloidów
  • zalecana szczególnie do uprawy na północy kraju ze względu na wczesność i równomierność dojrzewania
  • nadaje się do uprawy w mieszankach z łubinem wąskolistnym Kalif, Bojar, Graf oraz pszenżytem jarym
  • wymaga podwyższonej obsady: 120 roślin/m2

na zieloną masę

  • odmiana pastewna, średniowczesna, typ nasienno-zielonkowy
  • roślina o tradycyjnym rozgałęziającym się pokroju; kwiat pomarańczowy
  • wysokość roślin ok. 80 cm, szybko rosnąca, silnie ulistniona i rozgałęziona
  • charakteryzuje się wysokim plonem nasion i najwyższym plonem zielonej masy ze wszystkich odmian łubinów
  • wymagana obsada: na nasiona 90 roślin/m kw., na zieloną masę 110 roślin/m2

duży plon nasion

  • 101% wzorca w PDO w 2015 roku
  • odmiana pastewna, wczesna, niewrażliwa na opóźnienie siewu
  • rośliny rozgałęziające się o średniej wysokości; kwiat pomarańczowy
  • nasiona nieco drobniejsze od przeciętnej o wyższej zawartości białka
  • przeznaczona do uprawy w całym kraju
  • wymaga obsady 90-100 roślin/m2

Wymagania glebowe i przedplon

Ze względów ekonomicznych i zdrowotnych łubin żółty zaleca się uprawiać tylko na najsłabszych glebach V-VI klasy, w dobrej kulturze. Łubiny nie znoszą gleb podmokłych i zlewnych-gliniastych. Stanowisko w płodozmianie po zbożach, w 3-4 roku po oborniku, nie częściej niż 4-5 lat po sobie.


Artykuły - strączkowe

Gdzie kupić nasiona?

mapkaSprawdź, gdzie nabędziesz nasiona z HR Smolice, a jeśli jesteś ich sprzedawcą, poinformuj o tym rolników. Bądź widoczny oznaczając się na naszej mapie! Znajdź punkt sprzedaży najbliżej swojego miejsca zamieszkania.

Zobacz mapę...

Newsletter

Zapisz się do newslettera