Klasa jakościowa
orkisz
Rejestracja
2020

Profil agronomiczny

Termin kłoszenia
średniowczesny
Termin dojrzałości
średniowczesny
Zimotrwałość
dość mała
Wysokość roślin
125 cm
Masa 1000 ziaren
46 g
Odporność na wyleganie
dobra
Odp. na porastanie ziarna
średnia
Tolerancja na zakwaszenie gleby
bardzo wysoka

Odporność na choroby

Rdza brunatna
Septorioza liści
Mączniak prawdziwy
Choroby podstawy źdźbła

Cechy jakościowe

Zawartość białka
Zawartość glutenu
Gęstość ziarna w stanie zsypnym
Szklistość ziarna
Wskaźnik sedymentacyjny SDS
Wydajność mąki ogółem
Objętość chleba
Liczba opadania
Rozmiękczenie ciasta

Zalety

  • wysokie plonowanie – średnia ze wszystkich stacji w 2019 roku to 114%
  • wysoka zawartość dobrze strawnego białka (ok. 17%)
  • rewelacyjna odporność na choroby podstawy źdźbła – ocena maksymalna w 2019; 8,7 – średnia 2017-2019
  • bardzo dobre parametry technologiczne ziarna: gluten index o prawie połowę wyższy od wzorca, dobra gęstość ok. 77 kg/hl, sedymentacja: 71 ml

Stanowiska glebowe i obsada

średnie, dobre 350 / m2 (od 160 kg/ha)
(liczba kiełkujących ziaren na m2)

Nawożenie mineralne

Nawożenie azotowe 60-90 kg N – pierwsza dawka (początek wegetacji)
50-60 kg N – druga dawka (strzelanie w źdźbło)
20-40 kg N – trzecia dawka (liść flagowy lub początek kłoszenia)
Nawożenie fosforowe / potasowe

45-75 kg P2O5 – przedsiewnie (wg bilansu w glebie)
60-110 kg K2O – przedsiewnie (wg bilansu w glebie)

 

sm orkus w1

Plon kłosków, dane z 2019 r.

SM Orkus
wzorzec

sm orkus w1

Plon ziarna brutto z kłoskami

 

 

Serwis wykorzystuje pliki cookies m.in. w celu poprawienia jej personalizacji. Każdy może sam decydować o tym czy dopuszcza pliki cookies, ustawiając odpowiednio swoją przeglądarkę.  Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.