Klasa jakościowa
A/B
Rejestracja
2023
Persona - Hodowla Roślin Smolice

Profil agronomiczny

Termin kłoszenia
średni
Termin dojrzałości
średni
Zimotrwałość
bardzo dobra
Wysokość roślin
85 cm
Masa 1000 ziaren
48-50 g
Odporność na wyleganie
bardzo wysoka
Odp. na porastanie ziarna
dobra
Tolerancja na zakwaszenie gleby
średnia

Odporność na choroby

Rdza żółta
Rdza brunatna
Septorioza plew
Septorioza liści
Fuzarioza kłosów
Mączniak prawdziwy
Choroby podstawy źdźbła

Cechy jakościowe

Zawartość białka
Zawartość glutenu
Gęstość ziarna w stanie zsypnym
Szklistość ziarna
Wskaźnik sedymentacyjny SDS
Wydajność mąki ogółem
Objętość chleba
Liczba opadania
Wyrównanie ziarna>2,5 mm

Zalety

  • bardzo wysoki potencjał plonowania w doświadczeniach rejestrowych COBORU:
    2022 - 104% (A1) , 104% (A2)
    2021 - 100% (A1) , 100% (A2)
  • wzorcowa jakość ziarna – bardzo wysoka zawartość białka, wysoka i stabilna liczba opadania – bezpieczna jakość nawet przy późnych zbiorach
  • solidna odporność na choroby – genetycznie podwyższona odporność na rdzę brunatną, łamliwość podstawy źdźbła oraz mączniaka prawdziwego
  • niski pokrój roślin, bardzo wysoka odporność na wyleganie – dobra reakcja na regulatory wzrostu
  • solidna zimotrwałość, rekomendowana do uprawy na terenie całego kraju
  • toleruje okresowe niedobory wody oraz wysokie temperatury

 

Stanowiska glebowe i obsada

słabe, średnie, dobre 300-350 / m2 (od 120 kg/ha)
(liczba kiełkujących ziaren na m2)

 

Nawożenie mineralne

Nawożenie azotowe 60-90 kg N – pierwsza dawka (początek wegetacji)
50-60 kg N – druga dawka (strzelanie w źdźbło)
20-40 kg N – trzecia dawka (liść flagowy lub początek kłoszenia)
Nawożenie fosforowe 45-75 kg P2O5 – przedsiewnie (wg bilansu w glebie)
60-110 kg K2O – przedsiewnie (wg bilansu w glebie)

 

Plonowanie

Zawartość białka [%]

Liczba opadania [sek]

 

persona w1

Sedymentacja [ml]

Parametry jakościowe ziarna

Wzorzec
Persona

 

sm waw m

Wyniki plonowania w SDOO

Wyniki plonowania z doświadczeń rejestrowych COBORU na dwóch poziomach agrotechniki

rok zbioru 2022. Źródło COBORU

 

  plon a1
plon a2

 

 

 

 

Serwis wykorzystuje pliki cookies m.in. w celu poprawienia jej personalizacji. Każdy może sam decydować o tym czy dopuszcza pliki cookies, ustawiając odpowiednio swoją przeglądarkę.  Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.