Nowa odmiana chlebowej pszenicy ozimej (klasa A/B) wyhodowana w HR Smolice

Bardzo wysoki poziom plonowania – średnia z lat 2012, 2013 i 2014
74,8 dt/ha, tj. 109% średniego wzorca na poziomie a1 oraz
88,3 dt/ha, tj. 104% na poziomie a2

W PDO w 2015 roku Belissa uzyskała plon: 93,70 dt/ha w a1 i 108,2 dt/ha w a2, natomiast w PDO w 2016 roku osiągnęła 2. wynik (103% wzorca) w plonie ziarna w a2 pośród wszystkich 100 odmian badanych w doświadczeniach. Wynik Belissy w w a1 to 102% wzorca.

Na plantacjach towarowych w 2015 i 2016 roku Belissa wydała powyżej 10 t/ha w obu latach.

  • najwyższe plony uzyskuje w rejonach II, III, IV, V i VI.
  • wysoka odporność na wymarzanie, zweryfikowana podczas mroźnej zimy 2012, stąd możliwość uprawy we wszystkich rejonach kraju – wg COBORU ocena 5
  • krótka i sztywna słoma – wysokość 88 cm
  • wysoka odporność na wyleganie w fazie dojrzałości mlecznej oraz bardzo wysoka przed zbiorem
  • dobra odporność na choroby podstawy źdźbła (możliwość uprawy w stanowisku po zbożach) oraz mączniak
  • bardzo dobra odporność na rdzę brunatną
  • wysoka odporność na brunatną plamistość liści, septoriozę liści i plew oraz fuzariozę kłosa
  • dobrze plonuje na glebach zakwaszonych, przy dużym stężeniu glinu
  • średni termin kłoszenia i dojrzałości
  • dobra odporność na porastanie w kłosie oraz bardzo wysoka liczba opadania
  • ziarno bardzo dobrze wyrównane, duże o MTZ 45-48 g
  • dobre parametry jakościowe: zawartość białka – 13,6%, liczba sedymentacji – 69, zawartość glutenu – 30,7%

Zimotrwałość - 5°

Biorąc pod uwagę ostatnie problemy z przezimowaniem pszenic warto rozważyć uprawę nowo zarejestrowanej w 2014 roku odmiany pszenicy ozimej Belissa. Już w samym kontekście zimotrwałości jest kreacją godną polecenia. W sytuacji, gdzie w wielu rejonach kraju borykaliśmy się z wymarznięciami pszenic, Belissa radziła sobie na tyle dobrze, że COBORU po zimie 2016 zwiększył tej odmianie parametr zimotrwałości na 5° (ocena w skali 9°). Mrozoodporność odmiany została zweryfikowana także podczas feralnej zimy 2012, kiedy to badana była w doświadczeniach rejestrowych. Dobra odporność na niskie temperatury z pewnością przyczyniła się do tego, że odmiana trafiła do rejestru.

Odmiana nadająca się do uprawy w różnych środowiskach, w różnych stanowiskach i po różnych przedplonach.

Jest to nowoczesna odmiana przeznaczona zarówno w normalnych jak również na intensywnych warunkach uprawy. 

BELISSA została wpisana do krajowego rejestru odmian w roku 2014. Wiele bardzo korzystnych cech pozwala zaliczyć ją do grupy bardzo cennych, polskich odmian. Należy do odmian chlebowych (A/B) o bardzo stabilnych parametrach jakości, większością cech technologicznych dorównuje wzorcowej odmianie Tonacji, a jej ogromną zaletą jest bardzo wysoka przedżniwna odporność na porastanie (w 9-stopniowej skali ocena 9 przy 6 odmiany wzorcowej). Godną odnotowania jest wysoka plenność odmiany.

Szczegółowe dane odnośnie plonu wyrażonego w % średniego wzorca

Źródło: średni plon w latach 2012 i 2013 wg COBORU

plonowanie belissa a1 a2

Belissa charakteryzuje się dobrą zimotrwałością (skala 5), stąd dobre wyniki plonowania prawie w całym kraju. Wysoka mrozoodporność zweryfikowana została zimą 2012 roku, kiedy zasiewy tej odmiany, jako bardzo nieliczne, przezimowały w dobrym stopniu.

Wysokiej plenności sprzyja również odporność na większość chorób grzybowych, a mianowicie:

  • dobra odporność na choroby podstawy źdźbła,
  • mączniak,
  • brunatną plamistość liści,
  • septoriozę liści i plew,
  • fuzariozę kłosów oraz bardzo dobra odporność na rdzę brunatną.

Jest odmianą o krótszej słomie (średnia wysokość – 88 cm) i bardzo wysokiej odporności na wyleganie zarówno w czasie dojrzałości woskowej jak i przed zbiorem.

Nie bez znaczenia jest także tolerancja na duże stężenie jonów glinu, dlatego nadaje się do uprawy na glebach zakwaszonych.

Belissa jest więc odmianą łączącą w sobie wiele korzystnych cech pożądanych przez producentów, ma zatem szansę stać się jedną z popularniejszych w naszym kraju odmian pszenicy ozimej przeznaczonych do uprawy w normalnych jak również i intensywnych warunkach. Nadaje się do uprawy w różnych środowiskach, w różnych stanowiskach i po różnych przedplonach.


 Ważniejsze cechy rolniczo-użytkowe

Zimotrwałość 5 bardzo dobra
Termin kłoszenia   średniowczesny
Termin dojrzałości   średniowczesny
Wysokość roślin 88 cm średniokrótkie
Odporność na wyleganie 9 bardzo wysoka
Masa 1000 ziaren 45-48 g dość wysoka
Zawartość białka 13,6 % wysoka
Zawartość glutenu 30,7 % wysoka
Liczba sedymentacji 69 wysoka

Odporność na choroby

Pleśń śniegowa 8,4 bardzo dobra
Choroby podstawy źdźbła 8,1 dobra
Mączniak prawdziwy 7,6 dobra
Rdza brunatna 7,8 bardzo dobra
Brunatna plamistość liści 7,3 dobra
Septorioza liści 6,4 dobra
Septorioza plew 6,8 dobra
Fuzarioza kłosów 7,1 dobra
Rdza żółta 7,6 dobra

Źródło: Lista Opisowa Odmian COBORU 2015

Cechy jakościowe

Liczba opadania 9 wartość klasy E
Zawartość białka 5 wartość klasy A
Wskaźnik sedymentacyjny SDS 7 wartość klasy A
Wodochłonność mąki 9 wartość klasy E
Rozmiękczenie ciasta 7 wartość klasy A
Energia ciasta 5 wartość klasy B
Objętość chleba z 100 g mąki 7

wartość klasy A

Źródło: Synteza wyników doświadczeń rejestrowych 2013

Wymagania glebowe

Odmiana przystosowana do tradycyjnych i intensywnych warunków uprawy. Bardzo dobrze i dobrze plonuje na glebach kompleksów pszennych i żytnich bardzo dobrych. Najwyższe plony uzyskuje się po takich przedplonach jak: rzepak ozimy, strączkowe i motylkowe oraz wcześnie schodzące z pola okopowe.

Siew

Termin siewu: III dekada września - wschodnie rejony kraju, do I dekady października – rejony zachodnie. Odmiana tolerancyjna na opóźniony termin siewu.

Ilość wysiewu: przy terminowym siewie i na dobrej glebie 350-400 ziaren/m2. Przy siewie nieco opóźnionym i na gorszych stanowiskach 450 ziaren/m2.

Nawożenie mineralne

Przy doborze właściwej dawki nawożenia mineralnego ważna jest znajomość zasobności gleby w podstawowe składniki oraz wysokość spodziewanego plonu ziarna. Zależnie od tego nawożenie fosforowo-potasowe kształtuje się na poziomie 50-100 kg/ha P2O5 oraz 40-120 kg/ha K2O.Nawożenie azotowe, w ilości 80-140 kg/ha N należy rozłożyć na kilka dawek.

  • I - wiosną, w momencie ruszenia wegetacji: 60-70 kg N/ha,
  • II - w okresie strzelania w źdźbło: 40-50 kg N/ha,
  • III - w czasie kłoszenia lub płynne po kłoszeniu: do 40 kg N/ha.

Nawożenie stosowane w późniejszym okresie wegetacji decyduje o zawartości glutenu w ziarnie. Przy nawożeniu płynnym, trzecią dawkę można jeszcze podzielić. Odmiana plonuje dobrze przy średniej dawce azotu. Przy wysokim nawożeniu azotowym wskazane jest stosowanie regulatorów wzrostu.

Ochrona roślin

  • zabiegi ochrony roślin wykonywać zgodnie z zasadami integrowanej ochrony roślin. Informacje o środkach ochrony roślin dopuszczonych przez MRiRW do obrotu i stosowania w Polsce są dostępne pod adresem: www.minrol.gov.pl (na podstronach: Informacje branżowe → Produkcja roślinna → Ochrona roślin);
  • stosować środki grzybobójcze chroniące zwłaszcza przed chorobami kłosa;
  • przy wysokim nawożeniu azotowym stosować regulatory wzrostu.

 

2. wynik (103% wzorca) w plonie ziarna w a2 pośród wszystkich 100 odmian badanych w PDO 2016; 102% w a1


Oferta handlowa

Wiosna 2017

W naszej ofercie znajdą Państwo nasiona bardzo dobrych odmian takich gatunków jak: kukurydza, pszenica, jęczmień, groch, łubiny...

Zapoznaj się z ofertą...

Katalog odmian 2016

katalog small
Dobrze jest go mieć zawsze "pod ręką". Pobierz PDF

Gdzie kupić nasiona?

mapkaSprawdź, gdzie nabędziesz nasiona z HR Smolice, a jeśli jesteś ich sprzedawcą, poinformuj o tym rolników. Bądź widoczny oznaczając się na naszej mapie! Znajdź punkt sprzedaży najbliżej swojego miejsca zamieszkania.

Zobacz mapę...

Newsletter

Zapisz się do newslettera