Charakterystyka
- odmiana podwójnie ulepszona (bezerukowa i o niskiej zawartości glukozynolanu, bez finalbiny), o bardzo dobrym wczesnym rozwoju roślin
- wysoka ocena wartości gospodarczej – 7,95 (skala 9°)
- zawartość tłuszczu w nasionach powyżej średniej ogólnej – 30,2%
- plon w doświadczeniach COBORU za lata 2010-2011 na poziomie odmian tradycyjnych, natomiast plon tłuszczu przewyższa plon odmian tradycyjnych
- nasiona dobrze wypełnione, wysoka MTN
- rośliny średniej wysokości (ok. 133 cm)
- nasiona mogą być źródłem oleju jadalnego i wysokobiałkowej śruty paszowej (może zastępować śrutę sojową)
- odmiana przeznaczona do produkcji nasion, ale również na cele poplonowe i na zieloną paszę
- charakteryzuje się właściwościami mątwikobójczymi
- skład oleju jest podobny jak w odmianie Bamberka