• odmiana podwójnie ulepszona (bezerukowa i o niskiej zawartości glukozynolanu, bez finalbiny), o bardzo dobrym wczesnym rozwoju roślin

  • wysoka ocena wartości gospodarczej – 7,95 (skala 9°)

  • zawartość tłuszczu w nasionach powyżej średniej ogólnej – 30,2%

  • plon w doświadczeniach COBORU za lata 2010-2011 na poziomie odmian tradycyjnych, natomiast plon tłuszczu przewyższa plon odmian tradycyjnych

  • nasiona dobrze wypełnione, wysoka MTN

  • odmiana bezerukowa, przeznaczona głównie do uprawy na nasiona

  • może być również uprawiana w poplonie ścierniskowym na paszę lub zielony nawóz

  • odmiana ma mniejsze wymagania glebowe

  • posiada potwierdzone właściwości mątwikobójcze

Wymagania glebowe i przedplon

Gorczyca biała ma mniejsze wymagania glebowe od rzepaku. Powinna być uprawiana na glebach kompleksu pszennego bardzo dobrego i dobrego oraz żytniego bardzo dobrego (klasa I-IVa). Nie udaje się na glebach kwaśnych, nieprzepuszczalnych i podmokłych, może być jednak uprawiana na zmeliorowanych murszach i glebach torfowych, lecz zasobnych w wapń. Udaje się także na nowinach. Najlepszym przedplonem są: ziemniaki na oborniku, koniczyna, mieszanki zbożowo-motylkowe, zboża.


Artykuły - proso

  • Proso jako gatunek

    Proso zwykłe (Panicum miliaceum L.), należy do rodziny traw, do plemienia prosowatych (Panicoideae). Jest poliploidalnym gatunkiem jarym. W...

  • Dobór odmian prosa

    Obecnie w Polsce zarejestrowana od 1956 r. odmiana Gierczyckie, o zielonej, krótkiej, rozpierzchłej wiesze i kremowych ziarniakach.

  • Pielęgnacja zasiewów prosa

    Pielęgnacja mechaniczna W sprzyjających warunkach proso wschodzi po 6-7 dniach od siewu. W razie opóźniania się wschodów (niskie temperatury,...

Wysoka jakość

jakoscTo dla nas priorytet. Dbamy o nią na każdym etapie produkcji – od pierwszego ziarenka w hodowli aż po wyselekcjonowane nasiona oferowane rolnikowi.

Czytaj więcej...

Pszenica ozima Belissa

Nowa odmiana chlebowej pszenicy ozimej (klasa A/B) wyhodowana w HR Smolice. Zapraszamy do obejrzenia filmu

Newsletter

Zapisz się do newslettera