Charakterystyczne żółte kolby zna chyba każdy. Kukurydza to bowiem niezwykle popularna roślina uprawna, której historia sięga nawet kilku tysięcy lat przed naszą erą! Jak dowiodły badania, kukurydza mogła być uprawiana w Meksyku już 7000 lat temu.
Do dziś zresztą Ameryka Północna, a konkretnie Stany Zjednoczone, to największy producent tej rośliny (ok. 37%) – na drugim miejscu są Chiny (ok. 21%), a zaraz za nimi najwięcej kukurydzy hoduje się w Brazylii (ok. 7%). W Polsce uprawia się kukurydzę na areale 1,2 mln., z czego połowa jest uprawiana na ziarno, a druga połowa na kiszonkę. Udział Polski stanowi to udział w światowych zbiorach kukurydzy ok. 0,4%.
Kukurydza jest rośliną bardzo wszechstronną. Ma zastosowanie w przemyśle paszowym do karmienia drobiu, trzody chlewnej i bydła. Kukurydza ma najwyższą wartość energetyczną pośród wszystkich zbóż uprawianych. Kukurydza jest używana także w przemyśle spożywczym, w którym głównymi produktami kukurydzianymi są chrupki i płatki, mąki i kasze, alkohol w gorzelniach i browarach. Idealną przekąskę w kinie lub w domu stanowi popcorn oraz prażona kukurydza. Niemniej popularne jest gotowanie całych kolb. Oprócz tego kukurydza to doskonały dodatek do innych potraw, szczególnie w kuchni meksykańskiej. Coraz większe spożycie produktów bezglutenowych dodatkowo wpływa na popularność tej rośliny. Z powodzeniem można z kukurydzy produkować mąkę i używać jej do pieczenia bezglutenowego chleba. Z tego żółtego ziarna tej rośliny produkuje się także bogaty w kwasy Omega-6 olej kukurydziany.
Znacznie kukurydzy jako surowca znacznie rośnie w wytwarzaniu energii odnawialnej. Doświadczenia niemieckie dowodzą, że kukurydza jest jednym z najlepszych surowców do produkcji biogazu (pod względem wydajności polowej i przetwarzania). Aktualnie uprawiane odmiany pozwalają uzyskać ok. 5-6 tys. m3 metanu z 1 hektara. W Polsce na potrzeby biogazowni zbiera się około 20 000 ha kukurydzy. Dodatkowo kukurydza ma użycie w przemyśle chemicznym, farmaceutycznym, budowlanym.
Kukurydza pochodzi z klimatu podzwrotnikowego i ma zapotrzebowanie na ciepło i wilgoć. Jej uprawa możliwa jest w klimacie umiarkowanym, ale wymaga to odpowiedniego doboru odmian. W naszym kraju najlepszy czas na jej siew przypada na okres od połowy kwietnia do początku maja. Temperatura gleby w okresie siewu powinna wynosić nie mniej niż 8°C, co zapewnia szybkie i równomierne wschody. Naturalnym wskaźnikiem rozpoczęcia siewu jest kwitnienie mniszka lekarskiego (popularnie nazywanego mleczem), wczesnych czereśni oraz porzeczki. Przyspieszenie, jak i opóźnienie siewu w stosunku do optymalnego terminu jest niewskazane.
Przedsiębiorstwo HR Smolice to krajowy lider w hodowli oraz produkcji odmian mieszańcowych kukurydzy. Obecnie w Krajowym Rejestrze znajdują się 44 odmiany kukurydzy naszej hodowli – od odmian bardzo wczesnych (od FAO 180) do średnio-późnych – FAO do 270. Zajmują one około 35% areału uprawy tej rośliny w Polsce. Jest to dla nas ogromna satysfakcja, szczególnie biorąc pod uwagę niezwykle dużą konkurencję firm zachodnich na krajowym rynku nasion. Kukurydza pochodząca z HR Smolice jest również bardzo chętnie uprawiana w Czechach, Słowacji, Austrii, Niemczech i Francji, a także w Rosji, Ukrainie i Białorusi.
Serwis wykorzystuje pliki cookies m.in. w celu poprawienia jej personalizacji. Każdy może sam decydować o tym czy dopuszcza pliki cookies, ustawiając odpowiednio swoją przeglądarkę. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.