• nowa odmiana prosa, której ziarno może być wykorzystane do produkcji kaszy jaglanej do bezpośredniego spożycia przez ludzi bądź w przemyśle piekarniczym jako dodatek do wybranych gatunków chleba
  • wykorzystanie ziarna prosa: do produkcji mieszanek pokarmowych dla ptactwa domowego i ptaków śpiewających
  • posiada zwartą wiechę, czym odróżnia się od jedynej odmiany Gierczyckie zarejestrowanej dotychczas w Polsce, które ma wiechę rozpierzchłą
  • ziarno żółte, rośliny nieco wyższe od odmiany Gierczyckie, odmiana odporna na wyleganie

Wymagania glebowe i przedplon

Proso nie lubi gleb zimnych, podmokłych oraz  głębokich piasków. Najwyższe plony uzyskuje  się na glebach zasobnych w próchnicę kompleksów  pszennych. Jednak przy właściwej  agrotechnice i nawożeniu, może być uprawiane  na glebach kompleksów żytnich. W uprawie  prosa ważne są: dobra struktura gleby, odczyn  zbliżony do obojętnego (pH 6‑6,5) oraz małe  zachwaszczenie pola (szczególnie niepożądane  są chwasty prosowate). Najlepszymi przedplonami  są rośliny motylkowe, strączkowe i okopowe  na oborniku. Dobrymi przedplonami są również  zboża ozime i jare (uprawiane nie później niż 3  lata po oborniku) oraz poplony ozime.

Podkategorie


Artykuły - proso

  • Proso jako gatunek

    Proso zwykłe (Panicum miliaceum L.), należy do rodziny traw, do plemienia prosowatych (Panicoideae). Jest poliploidalnym gatunkiem jarym. W...

  • Dobór odmian prosa

    Obecnie w Polsce zarejestrowana od 1956 r. odmiana Gierczyckie, o zielonej, krótkiej, rozpierzchłej wiesze i kremowych ziarniakach.

  • Pielęgnacja zasiewów prosa

    Pielęgnacja mechaniczna W sprzyjających warunkach proso wschodzi po 6-7 dniach od siewu. W razie opóźniania się wschodów (niskie temperatury,...

Gdzie kupić nasiona?

mapkaSprawdź, gdzie nabędziesz nasiona z HR Smolice, a jeśli jesteś ich sprzedawcą, poinformuj o tym rolników. Bądź widoczny oznaczając się na naszej mapie! Znajdź punkt sprzedaży najbliżej swojego miejsca zamieszkania.

Zobacz mapę...

Pszenica ozima Belissa

Nowa odmiana chlebowej pszenicy ozimej (klasa A/B) wyhodowana w HR Smolice. Zapraszamy do obejrzenia filmu

Newsletter

Zapisz się do newslettera