Proso nie lubi gleb zimnych, podmokłych oraz głębokich piasków. Najwyższe plony uzyskuje się na glebach zasobnych w próchnicę kompleksów pszennych. Jednak przy właściwej agrotechnice i nawożeniu, może być uprawiane na glebach kompleksów żytnich. W uprawie prosa ważne są: dobra struktura gleby, odczyn zbliżony do obojętnego (pH 6‑6,5) oraz małe zachwaszczenie pola (szczególnie niepożądane są chwasty prosowate). Najlepszymi przedplonami są rośliny motylkowe, strączkowe i okopowe na oborniku. Dobrymi przedplonami są również zboża ozime i jare (uprawiane nie później niż 3 lata po oborniku) oraz poplony ozime.
Proso zwykłe (Panicum miliaceum L.), należy do rodziny traw, do plemienia prosowatych (Panicoideae). Jest poliploidalnym gatunkiem jarym. W...
Obecnie w Polsce zarejestrowana od 1956 r. odmiana Gierczyckie, o zielonej, krótkiej, rozpierzchłej wiesze i kremowych ziarniakach.
Pielęgnacja mechaniczna W sprzyjających warunkach proso wschodzi po 6-7 dniach od siewu. W razie opóźniania się wschodów (niskie temperatury,...
Sprawdź, gdzie nabędziesz nasiona z HR Smolice, a jeśli jesteś ich sprzedawcą, poinformuj o tym rolników. Bądź widoczny oznaczając się na naszej mapie! Znajdź punkt sprzedaży najbliżej swojego miejsca zamieszkania.
Nowa odmiana chlebowej pszenicy ozimej (klasa A/B) wyhodowana w HR Smolice. Zapraszamy do obejrzenia filmu