Artystyczne połączenie cech...

rejestracja 2020!

  • odmiana populacyjna o rewelacyjnym potencjaleplonowania (do 129% wzorca w stosunku do wzorców odmian populacyjnych w badaniach rejestrowych 2019)
  • znakomita zimotrwałość, bardzo dobra regeneracja roślin po zimie
  • dostosowana do uprawy na terenie całego kraju
  • rośliny o dobrej odporności na wyleganie - niski pokrój roślin
  • bardzo dobre zaolejenie - wysoki plon tłuszczu
  • dobry profil zdrowotnościowy
  • wysoka masa tysiąca nasion
  • średnio wczesny termin kwitnienia i dojrzewania
  • bardzo dobry wigor jesienny
  • zalecana do siewu na terenie całego kraju
  • toleruje opóźniony termin siewu
  • niska zawartość glukozynolanów

 

Profil odmiany:

rozwój jesienny szybki
rozwój wiosenny średni
termin kwitnienia wczesny
dojrzałość techniczna wczesna

Odporność:

wymarzanie bardzo wysoka
wyleganie wysoka

 

Dane z Syntezy Wyników Doświadczeń Rejestrowych:

plon białka ogólnego 7,1 dt/ha
wysoka zawartość tłuszczu 47,6% s.m. nasion
wysoki plon tłuszczu 17,2 dt/ha
wysoki potencjał plonowania 47,7 dt/ha
niska zawartość glukozynolanów 9,3 µM/g nasion

Wskazówki agrotechniczne:

termin siewu optymalny dla regionu
obsada 60-70 roślin/m2
wymagania glebowe średnie

 
Plonowanie:

Plon nasion w rejonach (COBORU 2018-2019)

mapka1 bono

 

Plon nasion w miejscowościach. Rok zbioru 2019

mapka2 bono

 

 

Odporność na choroby

odpornosc na choroby

 

Stan roślin po zimie 2018-2019 (skala 9 st.):

wykres bono1


 

Pobierz ulotkę z opisem odmiany Bono


Artykuły - proso

  • Proso jako gatunek

    Proso zwykłe (Panicum miliaceum L.), należy do rodziny traw, do plemienia prosowatych (Panicoideae). Jest poliploidalnym gatunkiem jarym. W...

  • Dobór odmian prosa

    Obecnie w Polsce zarejestrowana od 1956 r. odmiana Gierczyckie, o zielonej, krótkiej, rozpierzchłej wiesze i kremowych ziarniakach.

  • Pielęgnacja zasiewów prosa

    Pielęgnacja mechaniczna W sprzyjających warunkach proso wschodzi po 6-7 dniach od siewu. W razie opóźniania się wschodów (niskie temperatury,...

Wysoka jakość

jakoscTo dla nas priorytet. Dbamy o nią na każdym etapie produkcji – od pierwszego ziarenka w hodowli aż po wyselekcjonowane nasiona oferowane rolnikowi.

Czytaj więcej...

Pszenica ozima Belissa

Nowa odmiana chlebowej pszenicy ozimej (klasa A/B) wyhodowana w HR Smolice. Zapraszamy do obejrzenia filmu

Newsletter

Zapisz się do newslettera