Orkisz w zimowym wydaniu
rejestracja 2020!
- wysokie plonowanie – średnia ze wszystkich stacji w 2019 roku to 114%
- udział ziarna w plonie ogółem - 76,1%
- wysoka zawartość dobrze strawnego białka (ok. 17%)
- rewelacyjna odporność na choroby podstawy źdźbła - ocena maksymalna w 2019; 8,7 – średnia 2017-2019
- bardzo dobre parametry technologiczne ziarna: gluten index o prawie połowę wyższy od wzorca, dobra gęstość ok. 77 kg/hl, sedymentacja: 71 ml
Ważniejsze cechy rolniczo-użytkowe
Zimotrwałość | dość niska |
Termin kłoszenia* | średniowczesny |
Termin dojrzałości | średniowczesny |
Wysokość roślin | 125 cm |
Odporność na wyleganie | dobra |
Masa 1000 ziaren | 46 g |
Odporność na porastanie ziarna | średnia |
Tolerancja na zakwaszenie gleby | bardzo wysoka |
* liczba dni od 01 stycznia
Plonowanie:
Odporność na choroby
Cechy jakościowe
Stanowiska glebowe i obsada
średnie, dobre | 350/m2 (liczba kiełkujących ziaren na m2 |
Nawożenie mineralne
Nawożenie azotowe | 60-90 kg N | pierwsza dawka (początek wegetacji) |
50-60 kg N | druga dawka (strzelanie w źdźbło) | |
20-40 kg N | trzecia dawka (liść flagowy lub początek kłoszenia) | |
Nawożenie fosforowe | 45-75 kg P2O5 | przedsiewnie (wg bilansu w glebie) |
Nawożenie potasowe | 60-110 kg K2O | przedsiewnie (wg bilansu w glebie) |