Orkisz w zimowym wydaniu

rejestracja 2020!

  • wysokie plonowanie – średnia ze wszystkich stacji w 2019 roku to 114%
  • udział ziarna w plonie ogółem - 76,1%
  • wysoka zawartość dobrze strawnego białka (ok. 17%)
  • rewelacyjna odporność na choroby podstawy źdźbła - ocena maksymalna w 2019; 8,7 – średnia 2017-2019
  • bardzo dobre parametry technologiczne ziarna: gluten index o prawie połowę wyższy od wzorca, dobra gęstość ok. 77 kg/hl, sedymentacja: 71 ml

 

Ważniejsze cechy rolniczo-użytkowe

Zimotrwałość dość niska
Termin kłoszenia* średniowczesny
Termin dojrzałości średniowczesny
Wysokość roślin 125 cm
Odporność na wyleganie dobra
Masa 1000 ziaren 46 g
Odporność na porastanie ziarna średnia
Tolerancja na zakwaszenie gleby bardzo wysoka

* liczba dni od 01 stycznia


Plonowanie:

 

Odporność na choroby

orkus 400a


Cechy jakościowe

orkus 400b


Stanowiska glebowe i obsada

średnie, dobre 350/m2
(liczba kiełkujących ziaren na m2 

Nawożenie mineralne

Nawożenie azotowe 60-90 kg N pierwsza dawka (początek wegetacji)
50-60 kg N druga dawka (strzelanie w źdźbło)
20-40 kg N trzecia dawka (liść flagowy lub początek kłoszenia)
     
Nawożenie fosforowe 45-75 kg P2O5 przedsiewnie (wg bilansu w glebie)
Nawożenie potasowe 60-110 kg K2O przedsiewnie (wg bilansu w glebie)


 


Przetargi

przetarg1W związku z rozwojem poszukujemy partnerów do współpracy. Sprawdź nasze oferty przetargowe, być może będzie to pierwszy krok do owocnej współpracy.

Zapoznaj się z ofertą...

Wysoka jakość

jakoscTo dla nas priorytet. Dbamy o nią na każdym etapie produkcji – od pierwszego ziarenka w hodowli aż po wyselekcjonowane nasiona oferowane rolnikowi.

Czytaj więcej...

Gdzie kupić nasiona?

mapkaSprawdź, gdzie nabędziesz nasiona z HR Smolice, a jeśli jesteś ich sprzedawcą, poinformuj o tym rolników. Bądź widoczny oznaczając się na naszej mapie! Znajdź punkt sprzedaży najbliżej swojego miejsca zamieszkania.

Zobacz mapę...

Pszenica ozima Belissa

Nowa odmiana chlebowej pszenicy ozimej (klasa A/B) wyhodowana w HR Smolice. Zapraszamy do obejrzenia filmu

Newsletter

Zapisz się do newslettera