Rejestracja
2021
Kierunek użytkowania
pastewny
Nowość

Profil agronomiczny

Termin kłoszenia
średni
Termin dojrzałości
średni
Wysokość roślin
średnia
Masa 1000 ziaren [g]
45,7
Odporność na wyleganie
duża
Tolerancja na zakwaszenie gleby
średnia

Odporność na choroby

Rdza jęczmienna
Rynchosporioza
Plamistość siatkowa
Mączniak prawdziwy
Ciemnobrunatna plamistość

Cechy jakościowe

Zawartość białka (%)
Gęstość ziarna

Zalety

  • Wysoki potencjał plonowania – osiąga 105% wzorca na poziomie agrotechniki ekstensywnej (A1) i 104% na intensywnym (A2), co świadczy o jej wszechstronności w różnych warunkach uprawy. Odmiana ta sprawdza się zarówno na słabszych, jak i lepiej zadbanych stanowiskach.
  • Bardzo wysoka odporność na choroby – ochrona przed mączniakiem prawdziwym, rdzą jęczmienia, rynchosporiozą oraz ciemnobrunatną plamistością. Dzięki temu pozwala ograniczyć nakłady na ochronę chemiczną i utrzymać zdrowy łan.
  • Doskonała odporność na wyleganie – odmiana o średniej wysokości wyróżnia się bardzo dobrą stabilnością przed zbiorem. To czyni ją bezpiecznym wyborem na stanowiska intensywneie nawożone azotem i ukierunkowane na wysokie plony.
  • Wysoka jakość ziarna – charakteryzuje się dużą zawartością białka, bardzo wysoką masą 1000 ziaren oraz znakomitym wyrównaniem. Takie cechy sprawiają, że ziarno tej odmiany jest idealne do celów paszowych.

 

SM Redstar - plonowanie

sm redstar w1

Plon ziarna SM Redstar w dt/ha i % wzorca na dwóch poziomach agrotechniki

poziom a1
poziom a2

 

sm redstar m

Wyniki plonowania z doświadczeń rejestrowych COBORU

dt/ha i % wzorca, rok zbioru 2020

 

 

Stanowiska glebowe i obsada

kompleks pszenny bardzo dobry, pszenny dobry lub żytni bardzo dobry 270-320 ziarniaków/m2 (120-160 kg/ha)(liczba kiełkujących ziaren na m2)
Termin siewu Początek marca do 10 kwietnia

 

Nawożenie mineralne

Nawożenie azotowe 60-100 kg/ha N (50 % przedsiewnie, a druga dawka w fazie pod koniec fazy krzewienia)
Nawożenie fosforowe 50-70 kg/ ha P2O5
Nawożenie potasowe 60-80 kg/ha K2O

Serwis wykorzystuje pliki cookies m.in. w celu poprawienia jej personalizacji. Każdy może sam decydować o tym czy dopuszcza pliki cookies, ustawiając odpowiednio swoją przeglądarkę.  Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.