-
rejestracja 2020!
Odmiana chlebowa pszenicy ozimej (klasa A/B) wyhodowana w HR Smolice
Bardzo wysoki poziom plonowania – średnia z lat 2012, 2013 i 2014 74,8 dt/ha, tj. 109% średniego wzorca na poziomie a1 oraz 88,3 dt/ha, tj. 104% na poziomie a2
W PDO w 2015 roku pszenica ozima Belissa uzyskała plon: 93,70 dt/ha w a1 i 108,2 dt/ha w a2, natomiast w PDO w 2016 roku osiągnęła 2. wynik (103% wzorca) w plonie ziarna w a2 pośród wszystkich 100 odmian badanych w doświadczeniach. Wynik Belissy w w a1 to 102% wzorca.
Na plantacjach towarowych w 2015 i 2016 roku pszenica ozima Belissa wydała powyżej 10 t/ha w obu latach. W PDO 2017 w a2 uzyskała wynik 100% wzorca.
Pszenicę ozimą, a szczególnie jakościową, należy uprawiać tylko na najlepszych glebach (kompleksy: pszenny bardzo dobry, pszenny dobry, żytni bardzo dobry). Gwarantuje to uzyskanie bardzo dobrego surowca. Na glebach słabszych (kompleks pszenny wadliwy, żytni dobry) zwiększa udział pośladu w plonie. Wymagania pszenicy, co do przedplonu są duże. Najlepszymi przedplonami są: rośliny strączkowe, rzepak ozimy, ziemniaki (z wyjątkiem późnych odmian),a także: owies, kukurydza na kiszonkę, koniczyna z trawami. Negatywny wpływ przedplonu można ograniczyć uprawą poplonów ścierniskowych.
W związku z rozwojem poszukujemy partnerów do współpracy. Sprawdź nasze oferty przetargowe, być może będzie to pierwszy krok do owocnej współpracy.
Dobrze jest go mieć zawsze "pod ręką". Pobierz PDF
Nowa odmiana chlebowej pszenicy ozimej (klasa A/B) wyhodowana w HR Smolice. Zapraszamy do obejrzenia filmu