Belissa
Stabilność w parametrach jakości
- Klasa jakościowa
- A/B
- Rejestracja
- 2014
Profil agronomiczny
- Termin kłoszenia
- średniowczesny
- Termin dojrzałości
- średniowczesny
- Zimotrwałość
- bardzo wysoka
- Wysokość roślin
- 88 cm
- Masa 1000 ziaren
- 45-48 g
- Odporność na wyleganie
- bardzo wysoka
- Odp. na porastanie ziarna
- wysoka
- Tolerancja na zakwaszenie gleby
- wysoka
Odporność na choroby
- Rdza żółta
- Rdza brunatna
- Septorioza plew
- Septorioza liści
- Fuzarioza kłosów
- Mączniak prawdziwy
- Choroby podstawy źdźbła
Cechy jakościowe
- Zawartość białka
- Zawartość glutenu
- Gęstość ziarna w stanie zsypnym
- Szklistość ziarna
- Wskaźnik sedymentacyjny SDS
- Wydajność mąki ogółem
- Objętość chleba
- Wodochłonność mąki
- Liczba opadania
- Rozmiękczenie ciasta
- Wyrównanie ziarna>2,5 mm