2 miejsce w liczbie rekomendacji dla krajowych pszenic w grupie B
Ponad 12 ton ziarna
w doświadczeniach COBORU
Zalety
stabilna plenność w całym kraju – 5 lat powyżej wzorca na obu poziomach agrotechnicznych
bardzo wysoka odporność na choroby – zdrowy łan nie wymagający intensywnej ochrony
bardzo duża krzewistość – niska ilość wysiewu
bardzo dobra zimotrwałość – rekomandacja do uprawy w całym kraju
posiada dużą tolerancję na okresowe niedobory wody – toleruje gleby graniczne dla pszenicy
nie wykazuje wrażliwości na chlorotoluron
możliwość uprawy w monokulturze
wysoka jakość ziarna – białko >12, wysoka gęstość i dobre wyrównanie
Stanowiska glebowe i obsada
słabe, średnie, dobre
300-350 / m2 (od 120 kg/ha)(liczba kiełkujących ziaren na m2)
Nawożenie mineralne
Nawożenie azotowe
60-90 kg N – pierwsza dawka (początek wegetacji) 50-60 kg N – druga dawka (strzelanie w źdźbło) 20-40 kg N – trzecia dawka (liść flagowy lub początek kłoszenia)
Nawożenie fosforowe
45-75 kg P2O5 – przedsiewnie (wg bilansu w glebie) 60-110 kg K2O – przedsiewnie (wg bilansu w glebie)
Plonowanie
Poziom plonowania w doświadczeniach rejestrowych i porejestrowych z lat 2018-2023
Plon a1 (% wzorca) Plon a2 (% wzorca)
Poziom plonowania w doświadczeniach rejestrowych i porejestrowych z lat 2018-2023
Plon a1 (dt/ha) Plon a2 (dt/ha)
Wyniki plonowania w regionach
Wyniki plonowania z doświadczeń rejestrowych na intensywnym poziomie agrotechnicznym A2
Serwis wykorzystuje pliki cookies m.in. w celu poprawienia jej personalizacji. Każdy może sam decydować o tym czy dopuszcza pliki cookies, ustawiając odpowiednio swoją przeglądarkę. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.