Klasa jakościowa
A/B
Rejestracja
2020

Profil agronomiczny

Termin kłoszenia
średniowczesny
Termin dojrzałości
średniowczesny
Zimotrwałość
wysoka
Wysokość roślin
90 cm
Masa 1000 ziaren
41g
Odporność na wyleganie
średnia/dobra
Odp. na porastanie ziarna
wysoka
Tolerancja na zakwaszenie gleby
wysoka

Odporność na choroby

Rdza żółta
Rdza brunatna
Septorioza plew
Septorioza liści
Fuzarioza kłosów
Mączniak prawdziwy
Choroby podstawy źdźbła

Cechy jakościowe

Zawartość białka
Zawartość glutenu
Gęstość ziarna w stanie zsypnym
Szklistość ziarna
Wskaźnik sedymentacyjny SDS
Wydajność mąki ogółem
Objętość chleba
Wodochłonność mąki
Liczba opadania
Rozmiękczenie ciasta
Wyrównanie ziarna>2,5 mm
Plon ziarna
107% wzorca
2 miejsce w liczbie rekomendacji dla krajowych pszenic w grupie B
Ponad 12 ton ziarna
w doświadczeniach COBORU

Zalety

  • stabilna plenność w całym kraju – 5 lat powyżej wzorca na obu poziomach agrotechnicznych
  • bardzo wysoka odporność na choroby – zdrowy łan nie wymagający intensywnej ochrony
  • bardzo duża krzewistość – niska ilość wysiewu
  • bardzo dobra zimotrwałość – rekomandacja do uprawy w całym kraju
  • posiada dużą tolerancję na okresowe niedobory wody – toleruje gleby graniczne dla pszenicy
  • nie wykazuje wrażliwości na chlorotoluron
  • możliwość uprawy w monokulturze
  • wysoka jakość ziarna – białko >12, wysoka gęstość i dobre wyrównanie

 

Stanowiska glebowe i obsada

słabe, średnie, dobre 300-350 / m2 (od 120 kg/ha)(liczba kiełkujących ziaren na m2)

Nawożenie mineralne

Nawożenie azotowe 60-90 kg N – pierwsza dawka (początek wegetacji)
50-60 kg N – druga dawka (strzelanie w źdźbło)
20-40 kg N – trzecia dawka (liść flagowy lub początek kłoszenia)
Nawożenie fosforowe 45-75 kg P2O5 – przedsiewnie (wg bilansu w glebie)
60-110 kg K2O – przedsiewnie (wg bilansu w glebie)

 

Plonowanie

Poziom plonowania w doświadczeniach rejestrowych i porejestrowych z lat 2018-2023

Plon a1  (% wzorca)
Plon a2  (% wzorca)

 

 

Poziom plonowania w doświadczeniach rejestrowych i porejestrowych z lat 2018-2023

Plon a1  (dt/ha)
Plon a2  (dt/ha)

 

Wyniki plonowania w regionach

Wyniki plonowania z doświadczeń rejestrowych na intensywnym poziomie agrotechnicznym A2

 

Rekomendowana do uprawyw województwach: dolnośląskie, kujawsko-pomorskie, lubuskie, małopolskie, śląskie, wielkopolskie, zachodniopomorskie

 

 

  • Pszenica ozima
  • Zboża

Serwis wykorzystuje pliki cookies m.in. w celu poprawienia jej personalizacji. Każdy może sam decydować o tym czy dopuszcza pliki cookies, ustawiając odpowiednio swoją przeglądarkę.  Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.