Bojko - Hodowla Roślin Smolice

Profil agronomiczny

Odporność na choroby

Cechy jakościowe

Zalety

  • Mało podatna na rdzę brunatną
  • Wysoce odporna na mączniaka, rdzę źdźbłową, rynchosporiozę, septoriozę liści i plew
  • Nie poraża się sporyszem
  • Przydatna do upraw ekologicznych dzięki kompleksowej odporności na choroby grzybowe
  • Wysoka zawartość białka w ziarnie (12,7 - 14,8%) suchej masy
  • Przewódka do siewu jesienią

Cechy jakościowe

Wyrównanie
ziarna>2,5 mm

86%

na poziomie odmian z krajowego rejestru

Gęstość ziarna w stanie zsypnym

6

wysoka

Zawartość białka

5

na poziomie odmian z krajowego rejestru

Wydajność mąki

7

wysoka

Liczba opadania

5

średnia

 

W odmianie Bojko zastosowano nowoczesny system jaryzacji pozwalający odmianie przejść w stan generatywny w bardzo szerokim zakresie temperaturowym. W warunkach klimatycznych Polski, Bojko można wysiać o każdej porze roku i zawsze wejdzie w stan generatywny i wytworzy kłosy i ziarno. Najbardziej efektywny okres siewu ze względów ekonomicznych jest od 15 października do 30 kwietnia. Można siać Bojko nawet zimą. Do odmiany wprowadzone są również geny zimotrwałości, więc z przezimowaniem nie ma kłopotu.

 

 

Żyto Bojko dwukrotnie nagrodzone!

Wysoka odporność na choroby oraz przydatność do upraw ekologicznych – te oraz wiele innych zalet odmiany zostały docenione w 2019 roku w konkursach targów Agrotech w Kielcach oraz Centralnych Targów Rolniczych w Nadarzynie.

 

 

Odmiana Termin siewu 2012 Termin zbioru 2013 Biomasa t/ha Wilgotność % plon biomasy przy 30% wilg.
wzorzec 25.10.2023 26.06.2023 58 30,09 57,93
Bojko - ozime 25.10.2023 26.06.2023 63,5 31,5 62,14
Bojko - jare 20.04.2023 26.06.2023 46 20,15 52,47

 

 

Serwis wykorzystuje pliki cookies m.in. w celu poprawienia jej personalizacji. Każdy może sam decydować o tym czy dopuszcza pliki cookies, ustawiając odpowiednio swoją przeglądarkę.  Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.