Klasa jakościowa
A/B
Rejestracja
2014
Belissa - Hodowla Roślin Smolice

Profil agronomiczny

Termin kłoszenia
średniowczesny
Termin dojrzałości
średniowczesny
Zimotrwałość
bardzo wysoka
Wysokość roślin
88 cm
Masa 1000 ziaren
45-48 g
Odporność na wyleganie
bardzo wysoka
Odp. na porastanie ziarna
wysoka
Tolerancja na zakwaszenie gleby
wysoka

Odporność na choroby

Rdza żółta
Rdza brunatna
Septorioza plew
Septorioza liści
Fuzarioza kłosów
Mączniak prawdziwy
Choroby podstawy źdźbła

Cechy jakościowe

Zawartość białka
Zawartość glutenu
Gęstość ziarna w stanie zsypnym
Szklistość ziarna
Wskaźnik sedymentacyjny SDS
Wydajność mąki ogółem
Objętość chleba
Wodochłonność mąki
Liczba opadania
Rozmiękczenie ciasta
Wyrównanie ziarna>2,5 mm

Zalety

  • łączy w sobie wiele pozytywnych cech pożądanych przez producentów
  • odmiana o bardzo stabilnych parametrach jakości
  • bardzo wysoka przedżniwna odporność na porastanie – w 9-stopniowej skali ocena 9 przy 6 odmiany wzorcowej
  • nadaje się do uprawy w różnych warunkach – środowiskach, stanowiskach i po różnych przedplonach.
  • krótka i sztywna słoma (ok. 88 cm)
  • wysoka odporność na wyleganie w fazie dojrzałości mlecznej oraz bardzo wysoka przed zbiorem
  • dobrze plonuje na glebach zakwaszonych, przy dużym stężeniu glinu
  • sprawdza się w późnych zasiewach

 

Zimotrwałość 5

2. miejsce w Polsce pod względem przezimowania w grupie pszenic chlebowych

3. miejsce pośród wszystkich odmian pszenic w Krajowym Rejestrze

Belissa już w samym kontekście zimotrwałości jest kreacją godną polecenia. W 2016 roku, w sytuacji, gdzie w wielu rejonach kraju borykaliśmy się z wymarznięciami pszenic, Belissa radziła sobie na tyle dobrze, że COBORU po tamtej zimie zwiększył jej parametr zimotrwałości na 5° (ocena w skali 9°).
Mrozoodporność odmiany została zweryfikowana także podczas fatalnej zimy 2012, kiedy to badana była w doświadczeniach rejestrowych. Dobra odporność na niskie temperatury z pewnością przyczyniła się do tego, że odmiana trafiła do rejestru.

 

Wyniki przezimowania pszenic COBORU 2016

 Odmiany chlebowe (grupa B)
  odmiana % roślin martwych (2015/2016)
1. miejsce inna odmiana polska 11
2. miejsce Belissa 15
  inna odmiana zagraniczna 15
3. miejsce inna odmiana zagraniczna 17
4. miejsce inna odmiana polska 19
 Wszystkie odmiany łącznie
  odmiana % roślin martwych (2015/2016)
1. miejsce inna odmiana polska 10
2. miejsce inna odmiana polska 12
3. miejsce Belissa 15
  inna odmiana zagraniczna 15
4. miejsce inna odmiana polska 16
  inna odmiana polska 16

 

Rekomendowana do uprawy w województwach: mazowieckie • opolskie • śląskie • wielkopolskie

 

sm waw m

Wyniki plonowania w regionach

Wyniki plonowania z doświadczeń rejestrowych
na intensywnym poziomie agrotechnicznym A2

 

rejestrowe A1 • rejestrowe A2
PDO 2016 A1 • PDO 2016 A2

 

Serwis wykorzystuje pliki cookies m.in. w celu poprawienia jej personalizacji. Każdy może sam decydować o tym czy dopuszcza pliki cookies, ustawiając odpowiednio swoją przeglądarkę.  Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.