Klasa jakościowa
A/B
Rejestracja
2020

HRS_PROFIL_TYT

Termin kłoszenia
średniowczesny
Termin dojrzałości
średniowczesny
Zimotrwałość
wysoka
Wysokość roślin
90 cm
Masa 1000 ziaren
41g
Odporność na wyleganie
średnia/dobra
Odp. na porastanie ziarna
wysoka
Tolerancja na zakwaszenie gleby
wysoka

HRS_CHOROBY_TYT

HRS_PROFIL_RDZA_ZOLTA
HRS_PROFIL_RDZA_BRUNATNA
HRS_PROFIL_SEPTORIOZA_PLEW
HRS_PROFIL_SEPTORIOZA_LISCI
HRS_PROFIL_FUZARIOZA_KLOSOW
HRS_PROFIL_MACZNIAK_PRAWDZIWY
HRS_PROFIL_CHOROBY_PODSTAWY_ZDZBLA

HRS_CECHY_JAKOSCIOWE_TYT

Zawartość białka
Zawartość glutenu
Gęstość ziarna w stanie zsypnym
Szklistość ziarna
Wskaźnik sedymentacyjny SDS
Wydajność mąki ogółem
Objętość chleba
Wodochłonność mąki
Liczba opadania
Rozmiękczenie ciasta
Wyrównanie ziarna>2,5 mm
Plon ziarna
107% wzorca
2 miejsce w liczbie rekomendacji dla krajowych pszenic w grupie B
Ponad 12 ton ziarna
w doświadczeniach COBORU

Zalety

  • stabilna plenność w całym kraju – 5 lat powyżej wzorca na obu poziomach agrotechnicznych
  • bardzo wysoka odporność na choroby – zdrowy łan nie wymagający intensywnej ochrony
  • bardzo duża krzewistość – niska ilość wysiewu
  • bardzo dobra zimotrwałość – rekomandacja do uprawy w całym kraju
  • posiada dużą tolerancję na okresowe niedobory wody – toleruje gleby graniczne dla pszenicy
  • nie wykazuje wrażliwości na chlorotoluron
  • możliwość uprawy w monokulturze
  • wysoka jakość ziarna – białko >12, wysoka gęstość i dobre wyrównanie

 

Stanowiska glebowe i obsada

słabe, średnie, dobre 300-350 / m2 (od 120 kg/ha)(liczba kiełkujących ziaren na m2)

Nawożenie mineralne

Nawożenie azotowe 60-90 kg N – pierwsza dawka (początek wegetacji)
50-60 kg N – druga dawka (strzelanie w źdźbło)
20-40 kg N – trzecia dawka (liść flagowy lub początek kłoszenia)
Nawożenie fosforowe 45-75 kg P2O5 – przedsiewnie (wg bilansu w glebie)
60-110 kg K2O – przedsiewnie (wg bilansu w glebie)

 

Plonowanie

Poziom plonowania w doświadczeniach rejestrowych i porejestrowych z lat 2018-2023

Plon a1  (% wzorca)
Plon a2  (% wzorca)

 

 

Poziom plonowania w doświadczeniach rejestrowych i porejestrowych z lat 2018-2023

Plon a1  (dt/ha)
Plon a2  (dt/ha)

 

Wyniki plonowania w regionach

Wyniki plonowania z doświadczeń rejestrowych na intensywnym poziomie agrotechnicznym A2

 

Rekomendowana do uprawyw województwach: dolnośląskie, kujawsko-pomorskie, lubuskie, małopolskie, śląskie, wielkopolskie, zachodniopomorskie

 

 

  • Pszenica ozima
  • Zboża

Serwis wykorzystuje pliki cookies m.in. w celu poprawienia jej personalizacji. Każdy może sam decydować o tym czy dopuszcza pliki cookies, ustawiając odpowiednio swoją przeglądarkę.  Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.