Kierunek użytkowania

KiszonkaBiogazZiarnoCCM
Rejestracja
2024
Nowość

Morfologia i genetyka

Typ odmiany: pojedyncza (SC)
Typ ziarna: flint dent

Profil agronomiczny

Wzrost początkowy
Tolerancja na suszę
Dry down
Stay green
Odp. na wyleganie
Słabe gleby
Zimne gleby
Wysokość roślin

Odporność na choroby

Fuzarioza

Zalecana obsada
roślin przy zbiorze

glebysłabedobre
Ziarno i CCM80 00085 000
Kiszonka85 00095 000

Rejon uprawy

Wymagania glebowe

Zalety

  • Odmiana posiadająca ogromny potencjał plonu suchej i świeżej masy o bardzo wysokiej zawartości energii, rewelacyjna w uprawie dla wysokowydajnych stad krów mlecznych oraz do zbioru na CCM
  • Wyniki plonowania w doświadczeniach rejestrowych COBORU 2022-2023:
    Plon suchej masy:2022: 100% wzorca (205,3 dt/ha)  • 2023: 102% wzorca (193,4 dt/ha)
    Plon świeżej masy:2022: 100% wzorca (634 dt/ha) • 2023: 100% wzorca (564 dt/ha)
  • Charakteryzuje się bardzo mocnym wigorem początkowym i szybkim tempem wzrostu. Z powodzeniem może być uprawiana zarówno na słabych stanowiskach glebowych, jak i na mocnych oraz zimnych glebach.
  • Odmiana z potencjałem do zbioru na ziarno i CCM. W wynikach rejestrowych dla grupy średnio późnej uzyskała średnio 12,1 t/ha suchego ziarna w skali kraju, a w najlepszej lokalizacji osiągnęła nawet 14,9 t/ha suchego ziarna.
  • Wybierając SM ADEGO otrzymujesz bardzo szerokie możliwości użytkowania na terenie całego kraju, w tym do produkcji kiszonki, ziarna, CCM oraz biogazu.

 

 

Wyniki plonowania SM Adego

 

sm adego - plonowanie

Plon ogólny świeżej masy

Doświadczenia rejestrowe COBORU 2023

  SM Adego
  Wzorzec

 

sm adego plonowanie

Plon suchej masy ogółem

Doświadczenia rejestrowe COBORU 2023

  SM Adego
  Wzorzec

 

sm adego plonowanie lokalizacje

Wyniki plonowania w SDOO

Plon ogólny suchej masy w lokalizacjach.

Doświadczenia rejestrowe COBORU 2023

 

Wybierając SM ADEGO otrzymujesz bardzo szerokie możliwości użytkowania na terenie całego kraju, w tym do produkcji kiszonki, ziarna, CCM oraz biogazu.

 

  • Kukurydza na kiszonkę
  • Kukurydza
  • Nowość

Serwis wykorzystuje pliki cookies m.in. w celu poprawienia jej personalizacji. Każdy może sam decydować o tym czy dopuszcza pliki cookies, ustawiając odpowiednio swoją przeglądarkę.  Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.