Obecnie w Polsce zarejestrowana od 1956 r. odmiana Gierczyckie, o zielonej, krótkiej, rozpierzchłej wiesze i kremowych ziarniakach.

W 2000 r. do rejestru weszła nowa odmiana Jagna. Różni się ona od Gierczyckiego zwartą wiechą, wyższymi o 5-10 cm roślinami, mniejszą skłonnością do wylegania i zdecydowanie wyższym potencjałem plonowania. W doświadczeniach porównawczych wykonanych w Smolicach, Jagna plonowała o 50% lepiej od Gierczyckiego, a z informacji otrzymanych od producentów wynika, że uzyskiwane zwyżki plonów sięgają nawet 75%. Cechą charakterystyczną odmiany Jagna jest jej duża zdolność do krzewienia. Ziarno odmiany Jagna ma kolor bladożółty, masa 1000 ziarn wynosi ok. 6 g. Jest chętnie zjadane przez ptactwo domowe i ptaki śpiewające. Bardzo często jest wykorzystywane w przemyśle piekarniczym jako dodatek do wybranych gatunków chleba.

Warunkiem uzyskania wysokich plonów jest dobry materiał siewny. Ziarno siewne powinno charakteryzować się dobrą zdolnością kiełkowania (90-95%), pełną zdrowotnością i czystością nie mniejszą niż 99%, dużym ciężarem masy 1000 ziarn (6 g) i wilgotnością poniżej 15%.


Artykuły - proso

  • Proso jako gatunek

    Proso zwykłe (Panicum miliaceum L.), należy do rodziny traw, do plemienia prosowatych (Panicoideae). Jest poliploidalnym gatunkiem jarym. W...

  • Dobór odmian prosa

    Obecnie w Polsce zarejestrowana od 1956 r. odmiana Gierczyckie, o zielonej, krótkiej, rozpierzchłej wiesze i kremowych ziarniakach.

  • Pielęgnacja zasiewów prosa

    Pielęgnacja mechaniczna W sprzyjających warunkach proso wschodzi po 6-7 dniach od siewu. W razie opóźniania się wschodów (niskie temperatury,...

Wysoka jakość

jakoscTo dla nas priorytet. Dbamy o nią na każdym etapie produkcji – od pierwszego ziarenka w hodowli aż po wyselekcjonowane nasiona oferowane rolnikowi.

Czytaj więcej...

Pszenica ozima Belissa

Nowa odmiana chlebowej pszenicy ozimej (klasa A/B) wyhodowana w HR Smolice. Zapraszamy do obejrzenia filmu

Newsletter

Zapisz się do newslettera