Obecnie w Polsce zarejestrowana od 1956 r. odmiana Gierczyckie, o zielonej, krótkiej, rozpierzchłej wiesze i kremowych ziarniakach.
W 2000 r. do rejestru weszła nowa odmiana Jagna. Różni się ona od Gierczyckiego zwartą wiechą, wyższymi o 5-10 cm roślinami, mniejszą skłonnością do wylegania i zdecydowanie wyższym potencjałem plonowania. W doświadczeniach porównawczych wykonanych w Smolicach, Jagna plonowała o 50% lepiej od Gierczyckiego, a z informacji otrzymanych od producentów wynika, że uzyskiwane zwyżki plonów sięgają nawet 75%. Cechą charakterystyczną odmiany Jagna jest jej duża zdolność do krzewienia. Ziarno odmiany Jagna ma kolor bladożółty, masa 1000 ziarn wynosi ok. 6 g. Jest chętnie zjadane przez ptactwo domowe i ptaki śpiewające. Bardzo często jest wykorzystywane w przemyśle piekarniczym jako dodatek do wybranych gatunków chleba.
Warunkiem uzyskania wysokich plonów jest dobry materiał siewny. Ziarno siewne powinno charakteryzować się dobrą zdolnością kiełkowania (90-95%), pełną zdrowotnością i czystością nie mniejszą niż 99%, dużym ciężarem masy 1000 ziarn (6 g) i wilgotnością poniżej 15%.