Morfologia i genetyka
Typ odmiany: trójliniowa (TC) •
Typ ziarna: semi dent
Kierunek użytkowania
Zalety
- najpóźniejsza odmiana w palecie polskich odmian
- nr 1 w 2-leciu doświadczeń rejestrowych w plonie suchej i świeżej masy
- mocna cecha stay green pozwala na opóźnienie terminu zbioru
- odmiana daje wysokie plony suchej masy na terenie całego kraju (% wzorca; średnia z 2017-2018):
- Radostowo - 108,2%,
- Krzyżewo – 104,5%,
- Śrem Wójtostwo – 106,5%,
- Rychliki – 108,6% (dane z 2018),
- Kościelna Wieś – 102,4%,
- Chrząstowo – 104,3%,
- Masłowice – 103,1%,
- Kawęczyn – 118,6%,
- Słupia – 108,1% (dane z 2018)
- zdrowa odmiana o niższym od wzorca porażeniu głownią
- wysokie rośliny pozwalające uzyskać zadowalające plony kiszonki pod względem ilościowym i jakościowym
Plonowanie

Profil agronomiczny
- Wzrost początkowy
- Tolerancja na suszę
- Stay green
Zalecana obsada
Kiszonka | 80 000 roślin/ha na glebach słabszych 85 000 roślin/ha na glebach lepszych |
Rejon uprawy
Kiszonka | I, II i południowa część III rejonu uprawy kukurydzy w Polsce |
Wymagania glebowe
Średnie. Dobre