Mateusz Piątek, Stryj (gm. Kłoczew, pow. rycki)

Prowadzę gospodarstwo rolne ukierunkowane na produkcję mleczną. Kukurydzę uprawiam na areale 80 ha, całość przeznaczona na kiszonkę. Zależy by odmiana, z której sporządzam paszę miała dobrą strawność, wysoki plon suchej masy oraz udział kolby. Parametry te pozwolą mi uzyskać wysoką wydajność mleczną, a oferuje je odmiana Ułan. Ponieważ nie lubię eksperymentować i sieję tylko sprawdzone odmiany, uprawiam Ułana już od dobrych kilku lat. Ułan daje wysoki plon świeżej masy, który sięga ponad 60 t/ha. Ponadto radzi sobie na zróżnicowanych stanowiskach, wierni plonuje i ma dobrą zdrowotność. Nie zamierzam go zmieniać na żadną inną odmianę. Ułan wart jest polecenia rolnikom, którzy prowadzą hodowlę krów wysokomlecznych.

Marek Wawer, Radzików (gm. Błonie, pow. warszawaski zachodni)

Od trzech lat mamy w swojej ofercie nowość jeśli chodzi o odmianę jęczmienia jarego - Rubaszek z HR Smolice. Rubaszka wysialiśmy po raz pierwszy w naszym zakładzie w 2014 roku na areale 5 ha. Plantacja wyglądała niczym „powierzchnia oceanu”, zapowiadając już w czerwcu wysokie plony ziarna. Potwierdziły to żniwa, bo ostatecznie plon sięgnął 70 dt/ha, co w przypadku jęczmienia jarego jest wynikiem bardzo dobrym. Polecam Rubaszka wszystkim rolnikom ze względu na jego wysoki stabilny plon na poziomie odmian wzorcowych polskich i zagranicznych oraz wysoką odporność na wyleganie i choroby grzybowe występujące w jęczmieniu jarym (na zdjęciu: Michał Kamiński - autor odmiany, główny hodowca jęczmienia jarego w ZD IHAR - PIB Radzików).

Kamil Kostro, Jabłoń Piotrowce pow. wysokomazowiecki

Dzięki rekomendacji doradców Grupy PSN po raz pierwszy wybrałem do uprawy odmianę Tonacja na areał 6 ha. Zanosi się na to, że okaże się to dobrym wyborem. Odmiana bardzo dobrze znosi tegoroczne trudne warunki i bardzo niską ilość opadów, natomiast wczesną wiosną wyróżniała się na tle innych odmian dobrym wczesnym wigorem. Na obecną chwilę (sierpień) kolby są bardzo dobrze wykształcone, wyglądają dorodnie i są w pełni zaziarnione. Oceniam, że Tonacja wyda dobry plon.

Kamil Wyszyński, Zabiele Pikuły, pow. ostrowski, woj. mazowieckie

Smolitopa uprawiam już od kilku lat i nie zamierzam z niego rezygnować, gdyż nie zawiodłem się na nim ani razu. Prowadzę gospodarstwo rolne, w którym posiadam 44 krów mlecznych o wydajności ponad 8 litrów. Wybieram odmiany, które cechuje bardzo wysoka strawność, a taką właśnie oferuje Smolitop. Wysoka strawność kiszonki to dla mnie priorytet. Mam zróżnicowane glebowo pola, jednak Smolitop radzi sobie na nich bardzo dobrze, pomimo, że jest zalecany na stanowiska średnie czy lepsze. Ponadto odmianę cechuje duża kolba, dobre ulistnienie, mocny stay-green i wysoka zdrowotność roślin. Na kolbach nie widać fuzarioz. Smolitop na kiszonkę to dobry wybór. Polecam!

Łukasz Sergiel, Stary Bazanów k. Ryk

Rosomak został zebrany na ziarno. Zdecydowanie górował w plonie ziarna pośród innych odmian, które uprawiałem. Zebrałem ok. 14 ton z ha mokrego ziarna, a plon byłby na pewno jeszcze wyższy, ale bardzo duże szkody wyrządziły w kukurydzy dziki. Porównałem też Rosomaka ze starszym smolickim mieszańcem Bosmanem, który również jest znany z grubych kolb. Ziarno z trzech kolb Rosomaka ważyło 1,15 kg, a z trzech kolb Bosmana 0,85 kg, a różnica wynika z tego, że wprawdzie obie odmiany wykształcają kolby podobnej wielkości, ale osadki tej nowszej odmiany Rosomak są znacznie cieńsze. Na nowy sezon zamówiłem cała paletę Rosomaka, bo bardzo dobrze się sprawdził w moim gospodarstwie i chciałbym go uprawiać już na znacznie szerszą skalę.

Dariusz Szmigiel, Budziska na Lubelszczyźnie

Rosomak bardzo dobrze „przyjął się” w naszym gospodarstwie. Ta nowa odmiana zaprezentowała się na naszym polu jako kukurydza o bardzo szerokich liściach, grubych, sztywnych łodygach oraz bardzo ładnie zaziarnionych kolbach. W warunkach długiej, zimnej wiosny kukurydza ta ładnie powschodziła i – i co ciekawe – najlepiej i najszybciej na słabych glebach, a następnie dobrze się rozwijała, tworząc z czasem bardzo wyrównany, długo zielony łan, w którym podczas zbiorów nie było nie było połamanych roślin ani pourywanych kolb. Już od okresu wschodów widać było, że żaden spośród 6 wysianych w naszym gospodarstwie mieszańców polskich i zagranicznych nie będzie w stanie dorównać Rosomakowi. Zauważyliśmy także, że najlepiej wytrzymał on  silną presję omacnicy prosowianki, tak jakby „nie bał się” tego szkodnika. W sumie Rosomak zapewnił nam bardzo wysokie plony zielonej masy z dużym udziałem kolb, co pozwoliło zebrać z 1 ha około 100 ton bardzo wartościowej, wysoce energetycznej paszy (10 dużych przyczep, każda przynajmniej po około 8 ton zielonej masy), czyli bez porównania więcej niż wcześniej uzyskiwaliśmy na tym samym polu innych z innych odmian kukurydzy. Napełniając „rękaw” foliowy sprawdziłem, że ziarno Rosomaka miało 26% wilgotności, a liście i łodygi były jeszcze zielone.

Leszek Wesołowski, Korytnica, gm. Trojanów

Doceniam Rosomaka m.in. za wyrównane wschody, bardzo dobry wigor początkowy i dalszy, szybki wzrost, bardzo szerokie liście , zapewniające duże ilości zielonej masy oraz grube kolby „aż pęczniejące ziarnem”. W 2014 roku uprawiałem cieszące się dobrą opinią odmiany zagraniczne , ale w moim gospodarstwie najlepszy okazał się Rosomak. Kosząc tę kukurydzę, napełniałem przyczepę pociętą zielonką na znacznie krótszym odcinku w porównaniu z innymi odmianami.

Maciej Pietraszuk, Zaczopki Kolonia, pow. bialski

Prowadzę gospodarstwo rolne w województwie lubelskim. Zajmuję się produkcją roślinną na powierzchni 1300 ha. Jednym z głównych gatunków jest kukurydza uprawiana na ziarno już od ponad 20 lat. W roku 2014 zasiane jej było ponad 1000 ha, a wśród nich polska odmiana ze Smolic – Rosomak. Po zbiorach okazało się, że Rosomak wyraźnie wyżej plonował niż odmiany zagraniczne, co było dla mnie sporym zaskoczeniem. Dlatego w roku 2015 postanowiłem znacząco zwiększyć udział tej odmiany w zasiewach kukurydzy. Z czystym sumieniem mogę polecić Rosomaka rolnikom zainteresowanym wysokimi plonami ziarna.

Wiesław Muraczewski, Ślęza, pow. wrocławski

W swoim gospodarstwie uprawiam kukurydzę, pszenicę i ziemniaki. Lokatę sieję od 4 lat i jest to odmiana na której się nie zawiodłem. Zauważyłem , że charakteryzuje się dobrym wiosennym wigorem Posiadam grunty III i IV klasy i na takich glebach LOKATA bardzo dobrze sobie radzi i uzyskuję zadowalający plon. Uprawiałem inne odmiany, ale LOKATA w warunkach mojego gospodarstwa najlepiej dotychczas j się sprawdziła.

Mateusz Krawczyk, agronom w Kombinacie Rolno-Przemysłowym MANIECZKI Sp. z o.o.

Chcąc dokonać wyboru odmian najlepiej sprawdzających się w warunkach, w których gospodarujemy, każdego roku zakładamy poletka doświadczalne, na których oceniamy ponad 70 odmian kukurydzy na ziarno i kiszonkę. Dwa lata temu do naszych testów włączyliśmy odmianę Kosynier, którą obserwujemy pod kątem uprawy na kiszonkę z całych roślin. Odmiana w doświadczeniach wypada bardzo dobrze, dlatego już drugi rok z rzędu mamy ją w uprawie na naszych polach produkcyjnych. W ubiegłym roku uzyskała plon 52 t/ha zielonej masy. Kosynier ma bardzo dobrą strawność i uzyskuje wysoki plon suchej masy. Również w tym roku, pomimo bardzo niskich opadów deszczu, Kosynier nieźle sobie radzi w polu. Jak na warunki panujące w tym roku plantację Kosyniera oceniam pozytywnie.

Grzegorz Krzemkowski, Dębowo (woj. kujawsko-pomorskie)

Prowadzę gospodarstwo rolne ukierunkowane na hodowlę bydła i produkcję mleka. Moje stado liczy obecnie 300 sztuk, w tym 145 krów mlecznych, dlatego bardzo zależy mi, żeby uzyskiwana pasza z kukurydzy była najwyższej jakości. Taką daje mi właśnie odmiana Kosmal. Uprawiam ją już drugi rok i jestem z niej bardzo zadowolony. Kiszonka z Kosmala ma bardzo dobre pobranie i smakowitość. Sieję go na areale 20 ha na glebach 4. klasy, na których uzyskuję bardzo wysokie plony. Kolby z Kosmala są zawsze dobrze zaziarnione, rośliny wysokie i dobrze ulistnione. Kosmala na tle innych odmian wyróżnia także bardzo szybki i wczesny wigor. W kolejnych latach także zamierzam go uprawiać. Polecam Kosmala wszystkim rolnikom!

Henryk Domański, Janopol, pow. Ryki

Hodowlą krów zajmuję się już prawie 40 lat. W tym czasie dopracowałem się wydajnego stada, w którego żywieniu dobra, wysokoenergetyczna kukurydza jest jednym z najważniejszych elementów. Każdego roku zasiewam kilka odmian, aby później ocenić uzyskane z nich efekty. Wśród nich zawsze znajduje dla siebie miejsce BOSMAN, o którym śmiało można powiedzieć, że może konkurować z najlepszymi odmianami. Ma dobre wschody i bardzo dobry wzrost w początkowej fazie wegetacji. Bosman wydaje wręcz doskonałe kolby, dzięki którym sporządzona kiszonka jest bardzo dobrej jakości.

Wiesław Kieliszek, Kurzelaty, pow. Ryki

Prowadzę gospodarstwo rolne o powierzchni 45 hektarów. Hoduję jednocześnie ponad 50 krów mlecznych oraz 100 szt. „młodzieży”. Z tego względu dużą część areału uprawy zajmuje kukurydza, której sieję 17 hektarów. Chcąc utrzymać wysoką wydajność mleczną krów (ponad 11,5 l przy dwóch dojeniach dziennie), zależy mi, by kiszonka z kukurydzy miała wysoką koncentrację energii. Od trzech lat jestem bardzo zadowolony z odmiany Bosman. Uprawiam ją już od trzech lat. Ma naprawdę imponującą kolbę, której udział dodatkowo zwiększam, podnosząc heder sieczkarni. Oprócz Bosmana sieję również odmiany Opoka i Ułan.

Marcin Sudak, Stara Ruskołęka, pow. ostrowski

Polskie odmiany kukurydzy z HR Smolice uprawiam już od wielu lat. Sprawdziłem je na różnych stanowiskach i różnych warunkach pogodowych i jestem do nich przekonany. W ostatnich kilku latach uprawiałem głównie odmianę Smolitop. Wziąłem go „na próbę” jako rekomendowaną odmianę o bardzo wysokiej strawności. Od samych wschodów dobrze rokowała i miała dobry wigor początkowy. Odmiana nie zawiodła i potwierdziła swoje walory do uprawy na wysokoenergetyczną kiszonkę – bardzo wysoka strawność włókna i wysoki plon suchej masy. Jednym słowem Smolitop zapewnia bardzo dobre parametry jakościowe kiszonki. Ubiegłoroczne plony świeżej i suchej masy były na bardzo przyzwoitym poziomie, pomimo niesprzyjających warunków pogodowych. Myślę, że Smolitop na długo zagości na moich polach.

Jacek Foltyński, Lachowo, gm. Kolno na Podlasiu

Gospodaruję na areale 100 ha, rozwijając jednocześnie hodowlę krów mlecznych, zwiększając ich wydajność mleczną oraz ilość, z 10 aż do 100 sztuk. W związku z tym bardzo zależy mi na jak największej zielonej masie, dlatego do uprawy kukurydzy na kiszonkę wybrałem odmianę Ułan. Wysoki plon zielonej masy był podstawowym kryterium wyboru odmiany, a Ułan charakteryzuje się wysokim wzrostem, wytwarzając bardzo wysokie plony świeżej masy w różnych warunkach klimatycznych.

mgr inż. Błażej Zalewski, Prezes Spółki Rolgos, Paruszewo

W żywieniu bydła, zwłaszcza mlecznego kukurydza ma podstawowe znaczenie. Jest głównym czynnikiem stabilizującym produkcję mleka. W naszym gospodarstwie w dawce pokarmowej udział kiszonki stanowi prawie 50% i jest podstawą żywienia około 200 sztuk krów dojnych. Dobierając odmianę, kierujemy się wartością pokarmową i zawartością suchej masy, która ma bezpośredni wpływ na pobieranie i przemiany w żwaczu. Przy wyborze odmiany zależy nam, aby otrzymany surowiec w postaci kiszonki był wysoko energetyczny, o odpowiednim poziomie białka, minerałów i witamin, a udział kolb powinien wynosić około 55% w suchej masie roślin. Te wszystkie pozytywne cechy charakteryzują odmianę OPOKA. Mieliśmy okazję w ostatnich dwóch sezonach uprawiać tą kukurydzę i stwierdzamy, że był to właściwy wybór, który pozwolił nam na uzyskanie wysokiej jakości kiszonek, co stwierdzają przeprowadzone analizy jakościowe oraz produktywność karmionych nimi zwierząt.

Karol Kiełczykowski, pow. łukowski

Sieję kilkadziesiąt hektarów kukurydzy i kilkanaście hektarów zboża. Ponadto mam około 10 ha łąk. Kukurydzę uprawiam głównie na kiszonkę. Lubię eksperymentować z odmianami.Od kilku lat sieję Smolitopa na wysokoenergetyczną kiszonkę i jest to odmiana, której areał uprawy z roku na rok zwiększam.

Tomasz Gancarz, Godzinowice, pow. Oława

Prowadzę gospodarstwo o powierzchni 200 ha. Uprawiam zboża, rzepak, buraki cukrowe oraz kukurydzę, którą sieję z przeznaczeniem na ziarno na 60 ha. Odmianę Lokata uprawiam od trzech lat. Gospodaruję na glebach średnich i słabszych i właśnie ta odmiana w tych warunkach pokazuje swoje walory, nie zawiodła mnie i uzyskuję dobre plony. W tym roku również, oprócz innych krajowych odmian posiałem 25 ha Lokaty.

Posiadam własną suszarnię i zauważyłem, że właśnie ziarno tej odmiany bardzo dobrze się suszy.

Jan Zelkowski, Skroda Mała, pow. Kolno

Gospodarstwo, które prowadzę ukierunkowane jest na produkcję mleka. Chcąc utrzymać wysoką wydajność krów mlecznych zależy mi na odmianie o wysokim plonie suchej masy, wysokiej strawności kiszonki oraz jej wysokiej energetyczności. Dlatego od kilku lat stawiam na odmianę Ułan. Odmiana spełnia te wymogi. Ponadto jest stabilna w plonowaniu i sprawdziłem ją już na różnych stanowiskach oraz w różnych warunkach pogodowych. Dodatkowo odmiana wytwarza bardzo wysokie plony zielonej masy, charakteryzuje się dobrym ulistnieniem i mocną cechą „stay green”. Ułan wyróżnia się dobrym wigorem początkowym i ogólną zdrowotnością roślin.

Grzegorz Kocielnik, Wola Mysłowska, pow. Łuków

Od 4 lat prowadzę w swoim gospodarstwie poletka demonstracyjne,w którym testuję kilkadziesiąt odmian kukurydzy. Zanim dokonam wyboru odmiany do uprawy, prowadzę wnikliwe obserwacje doświadczeń. Odmiany, które najlepiej się sprawdzą,sieję na polach produkcyjnych. Gospodaruję na powierzchni 170 ha, z czego 70 ha obsiewam kukurydzą. W minionym roku do uprawy wybrałem 7 odmian, z których kolejny już raz, najlepiej sprawdził się – w doświadczeniach i na plantacji towarowej –Bosman. Jeszcze nigdy mnie nie zawiódł, ani w uprawie na ziarno, ani na kiszonkę. Ta wysoka roślina wykształca wręcz olbrzymią, cylindryczną kolbę, w której można się doliczyć w 18 rzędach aż 730 ziarniaków. Bosmana, który dość wcześnie dojrzewa, zbierałem już po przeszło 12 t/ha suchego ziarna. Energia aż kipi w tej odmianie. Kiszonka z tej kukurydzy „daje kopa” w żywieniu krów i produkcji mleka.


Katalog odmian 2023

Projekt bez tytułu (1).png


Dobrze jest go mieć zawsze "pod ręką". kukurydza-2023.pdf

Wiadomości z pola

wazny 4 zdjAgrotechnika - nawożenie, uprawa, pielęgnacja i zbiory w Hodowli Roślin Smolice

Czytaj więcej

 

Rolnicy o naszych odmianach

Poznaj opinie producentów kukurydzy o naszych najpopularniejszych odmianach. Ci rolnicy przekonali się już co do jakości polskich odmian. Być może w przyszłości znajdzie się tu również Twoja wypowiedź?

Poznaj te opinie...

Pszenica ozima Belissa

Nowa odmiana chlebowej pszenicy ozimej (klasa A/B) wyhodowana w HR Smolice. Zapraszamy do obejrzenia filmu

Newsletter

Zapisz się do newslettera