mgr inż. Błażej Zalewski, Prezes Spółki Rolgos, Paruszewo
W żywieniu bydła, zwłaszcza mlecznego kukurydza ma podstawowe znaczenie. Jest głównym czynnikiem stabilizującym produkcję mleka. W naszym gospodarstwie w dawce pokarmowej udział kiszonki stanowi prawie 50% i jest podstawą żywienia około 200 sztuk krów dojnych. Dobierając odmianę, kierujemy się wartością pokarmową i zawartością suchej masy, która ma bezpośredni wpływ na pobieranie i przemiany w żwaczu. Przy wyborze odmiany zależy nam, aby otrzymany surowiec w postaci kiszonki był wysoko energetyczny, o odpowiednim poziomie białka, minerałów i witamin, a udział kolb powinien wynosić około 55% w suchej masie roślin. Te wszystkie pozytywne cechy charakteryzują odmianę OPOKA. Mieliśmy okazję w ostatnich dwóch sezonach uprawiać tą kukurydzę i stwierdzamy, że był to właściwy wybór, który pozwolił nam na uzyskanie wysokiej jakości kiszonek, co stwierdzają przeprowadzone analizy jakościowe oraz produktywność karmionych nimi zwierząt.