Prawdziwy bohater w plonie!

rejestracja 2022!

  • Nr 2 wśród odmian populacyjnych w doświadczeniach rejestrowych COBORU 2020-2021
  • Bardzo wysoka odporność na wyleganie roślin – jedna z najwyższych not w zestawieniu, niski pokrój roślin
  • Wysoka stabilność plonowania w latach – bardzo dobra adaptacja do zmiennych warunków glebowo klimatycznych
  • Bardzo dobra jakość zbieranych nasion – wysoka masa oraz dobre zaolejenie
  • Niska norma wysiewu 50-55 roślin/m2
  • Dobra zimotrwałość – możliwość uprawy w każdym rejonie kraju

 

Profil odmiany:

rozwój jesienny średni
rozwój wiosenny szybki
termin kwitnienia wczesny
dojrzałość techniczna średnia

Odporność:

wymarzanie bardzo wysoka
wyleganie bardzo wysoka

Odporność na choroby

Zgnilizna twardzikowa skala4
Choroby podstawy łodygi skala4
Sucha zgnilizna kapustnych skala5
Czerń krzyżowych skala3
Werticilioza skala4

Wskazówki agrotechniczne:

termin siewu wczesny, optymalny dla regionu
obsada 50-55 roślin / m2
wymagania glebowe średnie, toleruje słabe

wyk bachus 1

Wyniki plonowania

wyk bachus 2

wyk bachus 2

wyk bachus 2

 


Artykuły - proso

  • Proso jako gatunek

    Proso zwykłe (Panicum miliaceum L.), należy do rodziny traw, do plemienia prosowatych (Panicoideae). Jest poliploidalnym gatunkiem jarym. W...

  • Dobór odmian prosa

    Obecnie w Polsce zarejestrowana od 1956 r. odmiana Gierczyckie, o zielonej, krótkiej, rozpierzchłej wiesze i kremowych ziarniakach.

  • Pielęgnacja zasiewów prosa

    Pielęgnacja mechaniczna W sprzyjających warunkach proso wschodzi po 6-7 dniach od siewu. W razie opóźniania się wschodów (niskie temperatury,...

Gdzie kupić nasiona?

mapkaSprawdź, gdzie nabędziesz nasiona z HR Smolice, a jeśli jesteś ich sprzedawcą, poinformuj o tym rolników. Bądź widoczny oznaczając się na naszej mapie! Znajdź punkt sprzedaży najbliżej swojego miejsca zamieszkania.

Zobacz mapę...

Pszenica ozima Belissa

Nowa odmiana chlebowej pszenicy ozimej (klasa A/B) wyhodowana w HR Smolice. Zapraszamy do obejrzenia filmu

Newsletter

Zapisz się do newslettera