Poczuj, jak smakuje plon!

  • rejestracja 2013
  • dobra zimotrwałość potwierdzona podczas zimy w 2012 roku
  • dobra odporność na wyleganie
  • dobra szybkość rozwoju jesiennego
  • średni termin kwitnienia i dojrzewania
  • wysoka zawartość tłuszczu – 48,2 %
  • niska zawartość glukozynolanów (9,6 μM/g)
  • dobra odporność na choroby grzybowe
  • zalecana do uprawy na terenie całego kraju

Odmiana populacyjna o wysokim potencjale plonowania, w doświadczeniach  COBORU  w latach 2011-2012 plonowała 105% w stosunku do odmian wzorcowych populacyjnych, rośliny średniowysokie, odznaczają się dobrą zimotrwałością potwierdzoną podczas zimy w 2012 roku oraz dobrą odpornością na wyleganie i choroby grzybowe, odmiana zalecana do uprawy na terenie całego kraju.

Cechy rolniczo-użytkowe:

termin siewu: optymalny dla danego rejonu
norma wysiewu: [szt/m2]: 66
odporność na suchą zgniliznę kapustnych: 8,0
odporność na zgniliznę twardzikową: 8,0
odporność na czerń krzyżowych: 6,6
choroby podstawy łodygi: 8,0

Wyniki plonowania:

Pobierz ulotkę z opisem naszych wszystkich odmian rzepaku


Artykuły - proso

  • Proso jako gatunek

    Proso zwykłe (Panicum miliaceum L.), należy do rodziny traw, do plemienia prosowatych (Panicoideae). Jest poliploidalnym gatunkiem jarym. W...

  • Dobór odmian prosa

    Obecnie w Polsce zarejestrowana od 1956 r. odmiana Gierczyckie, o zielonej, krótkiej, rozpierzchłej wiesze i kremowych ziarniakach.

  • Pielęgnacja zasiewów prosa

    Pielęgnacja mechaniczna W sprzyjających warunkach proso wschodzi po 6-7 dniach od siewu. W razie opóźniania się wschodów (niskie temperatury,...

Wysoka jakość

jakoscTo dla nas priorytet. Dbamy o nią na każdym etapie produkcji – od pierwszego ziarenka w hodowli aż po wyselekcjonowane nasiona oferowane rolnikowi.

Czytaj więcej...

Pszenica ozima Belissa

Nowa odmiana chlebowej pszenicy ozimej (klasa A/B) wyhodowana w HR Smolice. Zapraszamy do obejrzenia filmu

Newsletter

Zapisz się do newslettera