Substancje gorzkie (alkaloidy) występują w zielonej masie i w nasionach łubinów odmian łubinu wąskolistnego w ilościach bardzo małych poniżej 0,030%- nie są absolutnie toksyczne dla zwierząt. Świnie i drób charakteryzują się jednak wyostrzonym zmysłem smaku i ich obecność w paszy jest przez nie wyczuwalna. Mówimy wtedy o pogorszeniu smakowitości paszy mogącej skutkować niższym spożyciem i w konsekwencji obniżeniem dobowych przyrostów.

Uwidaczniać to może się szczególnie gdy obok łubinu w paszy pojawią się inne składniki mające podobne działanie np. śruta rzepakowa, żyto itp. Chcąc wyeliminować to negatywne zjawisko wyhodowaliśmy odmiany łubinu wąskolistnego o zawartości alkaloidów praktycznie nie wyczuwalnej dla zwierząt, a tym samym nie pogarszające smaku paszy. Najsłodsze z nich jak Jowisz, Roland, Regent mogą nawet być wykorzystywane w przemyśle spożywczym. Prawie wszystkie odmiany o zmniejszonej zawartości alkaloidów poniżej średniej tj. 0,017% (dla grupy odmian słodkich) zostały wyhodowane w ostatnich 10ciu latach, a tym samym wnoszą nową jakość niedostępną dla przemysłu paszowego i spożywczego w okresie wcześniejszym.

straczki alkaloidy


Artykuły - strączkowe

Gdzie kupić nasiona?

mapkaSprawdź, gdzie nabędziesz nasiona z HR Smolice, a jeśli jesteś ich sprzedawcą, poinformuj o tym rolników. Bądź widoczny oznaczając się na naszej mapie! Znajdź punkt sprzedaży najbliżej swojego miejsca zamieszkania.

Zobacz mapę...

Pszenica ozima Belissa

Nowa odmiana chlebowej pszenicy ozimej (klasa A/B) wyhodowana w HR Smolice. Zapraszamy do obejrzenia filmu

Newsletter

Zapisz się do newslettera