1 miejsce w PDO 2017!
- plonowanie w PDO 2018: 101% wzorca (60,4 dt/ha) w a1 i 101% wzorca (67,6 dt/ha) w a2
- plonowanie w PDO 2017: 104% wzorca (72,5 dt/ha) w a1 i 101% wzorca (80,7 dt/ha) w a2
- plonowanie w PDO 2016: 104% wzorca (67,8 dt/ha) w a1 i 102% wzorca (74,0 dt/ha) w a2
- dobrze plonuje w skali całego kraju
- stabilny plon na poziomie odmian wzorcowych w latach 2013-2015 (PDO)
- odmiana o kłosie dwurzędowym
- rośliny średniej wysokości o najwyższej odporności na wyleganie*
- najwyższa odporność na rdzę jęczmienia*
- wysoka odporność na rynchosporiozę, plamistość siatkowaną i ciemnobrunatną plamistość
- bardzo wysoka odporność na mączniaka prawdziwego dzięki obecności genu Mlo
- termin kłoszenia i dojrzewania: średni
- nasiona o średniej MTZ (46,5 g) i średnim wyrównaniu z dość dużą zawartością białka (9,3% s.m.)
- odmiana pastewna
* - Lista Opisowa Odmian COBORU 2017
Rekomendacja COBORU do uprawy w województwach:
- świętokrzyskie (2017)
- zachodnio-pomorskie (2016)
- mazowieckie (2017)
- opolskie (2017)
- warmińsko-mazurskie (2016)
- małopolskie (2018)
Odporność na choroby
Odporność na choroby w skali 9° (dane COBORU 2017 r.)
Mączniak prawdziwy | 8,2 |
Plamistość siatkowana | 7,5 |
Rdza jęczmienia | 7,7 |
Rynchosporioza | 8,0 |
Ciemnobrunatna plamistość | 7,5 |
Typ odporności na mączniak prawdziwy | posiada gen odporności MLO |
Ważniejsze cechy rolniczo-użytkowe
Wysokość roślin | 70 cm | |
Wyleganie | 7,6 | w skali 9° |
Kłoszenie | 157 dni | liczba dni od 01.01 |
Dojrzałość pełna | 203 dni | liczba dni od 01.01 |
Masa 1000 ziaren | 48,0 g | |
Wyrównanie ziarna | 87% | >2,5 mm |
Gęstość ziarna w stanie zsypnym | 6 | w skali 9° |
Zawartość białka | 5 | w skali 9° |
Wyniki plonowania doświadczeń rejestrowych
Plonowanie odmiany w rejonach (PDO 2016 r.)
Plonowanie odmiany w rejonach (PDO 2017 r.)

Pobierz folder o odmianie Rubaszek
Opinia producenta
„Od trzech lat mamy w swojej ofercie nowość jeśli chodzi o odmianę jęczmienia jarego - Rubaszek z HR Smolice. Rubaszka wysialiśmy po raz pierwszy w naszym zakładzie w 2014 roku na areale 5 ha. Plantacja wyglądała niczym „powierzchnia oceanu”, zapowiadając już w czerwcu wysokie plony ziarna. Potwierdziły to żniwa, bo ostatecznie plon sięgnął 70 dt/ha, co w przypadku jęczmienia jarego jest wynikiem bardzo dobrym. Polecam Rubaszka wszystkim rolnikom ze względu na jego wysoki stabilny plon na poziomie odmian wzorcowych polskich i zagranicznych oraz wysoką odporność na wyleganie i choroby grzybowe występujące w jęczmieniu jarym.”
mgr inż. Marek Wawer – dyrektor zakładu
Na zdjęciu: Na zdjęciu Michał Kamiński - autor odmiany, główny hodowca jęczmienia jarego w ZD IHAR - PIB Radzików
Spot reklamowy
Wymagania klimatyczno-glebowe
Odmiana zalecana do uprawy na terenie całego kraju. Najlepiej udaje się na stanowiskach po roślinach okopowych na oborniku, oleistych i warzywach, o pH 5,8 - 7. Należy unikać uprawy po życie, pszenżycie i po sobie (ze względu na choroby podsuszkowe). Daje wysokie i pewne plony na glebach o dobrych właściwościach fizycznych, zasobnych w składniki pokarmowe oraz dobrze utrzymujących wodę (kompleks pszenny bardzo dobry, pszenny dobry, lub żytni bardzo dobry). Ma duże wymagania co do sprawności roli, a szczególnie stosunków wodno-powietrznych. Po wcześnie zbieranych przedplonach należy wykonać podorywkę z bronowaniem. Orka przedzimowa powinna być zrobiona w październiku na głębokość 20-25 cm, a jedynie po okopowych można ją spłycić do 15 cm. Wiosną uprawę należy rozpocząć od bronowania, a następnie najlepiej jest zastosować agregat uprawowy.
Nawożenie azotowe: wielkość dawek nawozów azotowych zależy od stanowiska i przewidywanego plonu oraz celu uprawy. Zalecane dawki wahają się od: 60-70 kg N/ha przy dużych; 30-40 kg N/ha przy małych potrzebach nawozowych. Dawki azotu powyżej 50 kg N/ha należy dzielić na dwie części: przedsiewnie i w fazie strzelania w źdźbło. W przypadku uprawy na cele browarne należy nawozić niższymi dawkami azotu 40-50 kg N/ha (stosować przedsiewnie), aby uniknąć niepożądanego wzrostu zawartości białka surowego w ziarnie.
Nawożenie fosforowo-potasowe: stosować w zależności od kompleksu przydatności rolniczej gleby i zasobności w przyswajalne składniki średnio 50-80 kg/ha P2O5 oraz ok. 60-120 kg/ha K2O jesienią pod orkę zimową lub przed uprawą wiosenną.
Na glebach ubogich w wapń wskazane jest wapnowanie gleby pod przedplon jęczmienia. Zalecane dawki wapna nawozowego w zależności od składu mechanicznego gleby i pH wynoszą 2-4 t CaO/ha
Siew
Zaleca się w optymalnym terminie dla danego rejonu. Siew powinien nastąpić możliwie wcześnie, aby rośliny miały dostatecznie dużo czasu na rozkrzewienie, co sprzyja wzrostowi plonu ziarna jęczmienia. Wysiew siewnikiem w rozstawie 9-15 cm, na głębokość 3 cm. Ilość wysiewu około 350 kiełkujących nasion na m2 tj. w zależności od masy 1000 ziarn i kiełkowania około 160-175 kg/ha. Używanie do siewu ziarna kwalifikowanego, powoduje optymalizację zużycia materiału siewnego, a także podnosi poziom plonowania.
Pielęgnacja i ochrona roślin
Dla uzyskania wysokich plonów ziarna o dobrej jakości, plantacje należy chronić przed zachwaszczeniem, chorobami i szkodnikami (szczególnie ważne w przypadku uprawy na cele browarne). Słodownie wymagają ziarna wolnego od chorób grzybowych i o dobrej celności, dlatego należy przy dużym porażeniu stosować ochronę fungicydową oraz niszczyć mszyce, które poprzez wysysanie soków rośliny pogarszają celność kształtowanych ziarniaków. Środki zwalczajace mszyce muszą zostać użyte, gdy pod koniec kwietnia ok. 60% źdźbła jest ogarnięte przez owady, albo w fazie dojrzałości mlecznej ziarna jeżeli 60-80% roślin opanuje od 15-30 mszyc na źdźbło (M. Dereczka - Top agrar polska 2/2004.). Chwasty można zwalczać mechanicznie lub za pomocą dostępnych na rynku herbicydów. Zabiegi ochrony roślin wykonywać zgodnie z zasadami integrowanej ochrony roślin. Informacje o środkach ochrony roślin dopuszczonych przez MRiRW do obrotu i stosowania w Polsce są dostępne pod adresem: www.minrol.gov.pl (na podstronach: Informacje branżowe →Produkcja roślinna → Ochrona roślin)