Pierwsza w Polsce odmiana jara pszenicy makaronowej, wyhodowana w Polsce i całkowicie przystosowana do warunków naszego klimatu. Agrotechnika odmiany zbliżona jest do pszenicy zwyczajnej, plonuje na poziomie pszenicy zwyczajnej, odporna na suszę w czasie dojrzewania (czerwiec, lipiec, sierpień).
SMH 87 – odmiana jara pszenicy twardej durum, jara, ostka
- pszenica twarda jara (Triticum durum Desf. f. vernalis)
- doskonale nadaje się do produkcji makaronu
- czesna pod względem kłoszenia o około 2 dni w stosunku do wzorcowych odmian pszenicy zwyczajnej
- odmiana krótkosłoma 80-85 cm, nie wylega
- MTZ » 40 g
- odmiana oścista
- wysoka zawartość białka w ziarnie – 15,8%
- duża twardość ziarna – 188 j.Br/%
- wysoka zawartość żółtych barwników w ziarnie 5,7 ppm
- wymagania uprawowe i nawożenie jak przy uprawie pszenicy jarej zwyczajnej
Odporność na choroby
Zastosowanie ziarna pszenicy twardej durum SMH 87
- semolina, mąka
- kus kus
- makaron
- pizza
- tortilla
- bulgur
- pszenica prażona – ekspandowana
- suche ciasteczka
- dodatek do wielu gatunków chleba