rejestracja 2017!

  • doskonale nadaje się do produkcji makaronu
  • szerokie zastosowanie ziarna – semolina, mąka, kus kus, makaron, pizza, tortilla, bulgur, pszenica prażona (ekspandowana), suche ciasteczka, dodatek do wielu gatunków chleba
  • odmiana są ościste, doskonale sprawdzające się w rejonie żeru zwierzyny leśnej


Plonowanie

ceres plonowanie rejestrowe
źródło: synteza wyników dośw. rejestrowych COBORU 2016

Zalety:

  • charakteryzuje się bardzo dobrą zimotrwałością – 4 (badania w COBORU – Polska i UKZUZ – Czechy), do tej pory to najbardziej zimotrwała odmiana w Europie
  • wyhodowana w Polsce, w pełni dostosowana do warunków naszego klimatu
  • bardzo duża masa tysiąca nasion
  • odmiana wysokoplenna (potencjał na ponad 9 ton/ha), odporna na wyleganie
  • czas dojrzewania identyczny z wzorcowymi odmianami pszenicy zwyczajnej
  • posiada wysoką tolerancję na zakwaszenie gleby
  • niska zawartość kadmu (Cd), poniżej 0,05 mg/kg

Charakterystyka:

  • kłos bezostny, średniej długości, średnio zbity, piramidalny o silnym nalocie woskowym
  • ziarno czerwone
  • krótka słoma (80 cm) o silnym nalocie woskowym i dobrej odporności

Ważniejsze cechy rolniczo-użytkowe

Termin kłoszenia* 150 średniowczesny
Termin dojrzałości woskowej* 233 średniowczesny
Wysokość roślin 80-90 cm średnia
Odporność na wyleganie 7 wysoka
Odporność na porastanie ziarna 6 wysoka
Reakcja na zakwaszenie gleby 6 wysoka
MTZ (g) 51-54 wysoka

* - liczba dni od 01 stycznia

Cechy jakościowe

Wyrównanie ziarna>2,5 mm 86%
Gęstość ziarna w stanie zsypnym 83,8
Zawartość glutenu 20,6%
Zawartość białka 12,5%
Szklistość ziarna 63,1%
Wodochłonność mąki 54,4%
Liczba opadania 219 s.
Zawartość barwnika żółtego (ppm) 3,5
Zawartość popiołu w ziarnie (% s.m.) 1,74
Zawartość popiołu w semolinie (% s.m.) 0,84

Odporność na choroby*

  a1 a2  
Choroby podstawy źdźbła 8,1** 8,1** średnia
Mączniak prawdziwy 8,1 8,5 wysoka
Rdza brunatna 8,2 8,1 wysoka
Brunatna plamistość liści 7,5 8,1 bardzo wysoka
Septorioza liści 55,9 7,5 wysoka
Septorioza plew 7,2 7,5 wysoka
Fuzarioza kłosów 6,9 7,1 wysoka
Rdza żółta 7,7   bardzo wysoka

*) średnia 2014-2016 **) tylko 2016

Plonowanie w SDOO w 2017 roku

ceres plonowanie w rejonach

 

Plonowanie w zależności od gęstości siewu

ceres plonowanie gestosc siewu1
źródło: doświadczenia własne hodowcy


Przetargi

przetarg1W związku z rozwojem poszukujemy partnerów do współpracy. Sprawdź nasze oferty przetargowe, być może będzie to pierwszy krok do owocnej współpracy.

Zapoznaj się z ofertą...

Katalog odmian 2023

katalog small
Dobrze jest go mieć zawsze "pod ręką". Pobierz PDF

Gdzie kupić nasiona?

mapkaSprawdź, gdzie nabędziesz nasiona z HR Smolice, a jeśli jesteś ich sprzedawcą, poinformuj o tym rolników. Bądź widoczny oznaczając się na naszej mapie! Znajdź punkt sprzedaży najbliżej swojego miejsca zamieszkania.

Zobacz mapę...

Pszenica ozima Belissa

Nowa odmiana chlebowej pszenicy ozimej (klasa A/B) wyhodowana w HR Smolice. Zapraszamy do obejrzenia filmu

Newsletter

Zapisz się do newslettera