rejestracja 2017!
- doskonale nadaje się do produkcji makaronu
- szerokie zastosowanie ziarna – semolina, mąka, kus kus, makaron, pizza, tortilla, bulgur, pszenica prażona (ekspandowana), suche ciasteczka, dodatek do wielu gatunków chleba
- odmiana są ościste, doskonale sprawdzające się w rejonie żeru zwierzyny leśnej
Plonowanie
źródło: synteza wyników dośw. rejestrowych COBORU 2016
Zalety:
- charakteryzuje się bardzo dobrą zimotrwałością – 4 (badania w COBORU – Polska i UKZUZ – Czechy), do tej pory to najbardziej zimotrwała odmiana w Europie
- wyhodowana w Polsce, w pełni dostosowana do warunków naszego klimatu
- bardzo duża masa tysiąca nasion
- odmiana wysokoplenna (potencjał na ponad 9 ton/ha), odporna na wyleganie
- czas dojrzewania identyczny z wzorcowymi odmianami pszenicy zwyczajnej
- posiada wysoką tolerancję na zakwaszenie gleby
- niska zawartość kadmu (Cd), poniżej 0,05 mg/kg
Charakterystyka:
- kłos bezostny, średniej długości, średnio zbity, piramidalny o silnym nalocie woskowym
- ziarno czerwone
- krótka słoma (80 cm) o silnym nalocie woskowym i dobrej odporności
Ważniejsze cechy rolniczo-użytkowe
Termin kłoszenia* | 150 | średniowczesny |
Termin dojrzałości woskowej* | 233 | średniowczesny |
Wysokość roślin | 80-90 cm | średnia |
Odporność na wyleganie | 7 | wysoka |
Odporność na porastanie ziarna | 6 | wysoka |
Reakcja na zakwaszenie gleby | 6 | wysoka |
MTZ (g) | 51-54 | wysoka |
* - liczba dni od 01 stycznia
Cechy jakościowe
Wyrównanie ziarna>2,5 mm | 86% |
Gęstość ziarna w stanie zsypnym | 83,8 |
Zawartość glutenu | 20,6% |
Zawartość białka | 12,5% |
Szklistość ziarna | 63,1% |
Wodochłonność mąki | 54,4% |
Liczba opadania | 219 s. |
Zawartość barwnika żółtego (ppm) | 3,5 |
Zawartość popiołu w ziarnie (% s.m.) | 1,74 |
Zawartość popiołu w semolinie (% s.m.) | 0,84 |
Odporność na choroby*
a1 | a2 | ||
Choroby podstawy źdźbła | 8,1** | 8,1** | średnia |
Mączniak prawdziwy | 8,1 | 8,5 | wysoka |
Rdza brunatna | 8,2 | 8,1 | wysoka |
Brunatna plamistość liści | 7,5 | 8,1 | bardzo wysoka |
Septorioza liści | 55,9 | 7,5 | wysoka |
Septorioza plew | 7,2 | 7,5 | wysoka |
Fuzarioza kłosów | 6,9 | 7,1 | wysoka |
Rdza żółta | 7,7 | bardzo wysoka |
*) średnia 2014-2016 **) tylko 2016
Plonowanie w SDOO w 2017 roku
Plonowanie w zależności od gęstości siewu
źródło: doświadczenia własne hodowcy