Klasa jakościowa
A
Rejestracja
2018
Fala - Hodowla Roślin Smolice

Profil agronomiczny

Termin kłoszenia*
średniowczesny
Termin dojrzałości
średniowczesny
Wysokość roślin
80
Masa 1000 ziaren [g]
42-44
Odporność na wyleganie
bardzo dobra
Tolerancja na zakwaszenie gleby
dobra

Odporność na choroby

Rdza żółta
Rdza brunatna
Septorioza plew
Septorioza liści
Fuzarioza kłosów
Mączniak prawdziwy
Choroby podstawy źdźbła

Cechy jakościowe

Zawartość białka (%)
Zawartość glutenu
Gęstość ziarna w stanie zsypnym
Szklistość ziarna
Wskaźnik sedymentacji SDS
Wydajność mąki
Objętość chleba
Wodochłonność mąki
Liczba opadania
Rozmiękczenie ciasta
Wyrównanie ziarna

Zalety

  • Jakościówka o stabilnej plenności (grupa A)
  • Dobre właściwości przetwórcze - wysoka zawartość białka i glutenu
  • Bardzo duża liczba opadania
  • Dorodne ziarno o wysokiej masie 1000 ziaren

Wartość wypiekowa

Liczba opadania:

8

wartość klasy E

Zawartość białka:

7

wartość klasy E

Wskaźnik sedyment.

8

wartość klasy E

Wodochłonność mąki:

8

wartość klasy E

Rozmiękczenie ciasta:

7

wartość klasy A

Objętość chleba:

7

wartość klasy A

Energia ciasta:

6

wartość klasy A

Praca odkształcenia

7

wartość klasy A

 

Stanowiska glebowe i obsada

na kompleks pszenny, na żytni nie jest zalecana

450-500 (ok. 180-230 kg)
(liczba kiełkujących ziaren na m2)

 

Plon biomasy przy 30% wilgotności

Odmiana

Termin siewu

2012

Termin zbioru

2013

Biomasa t/ha

Wilgotność %

plon biomasy
przy 30% wilg.

wzorzec

25.10

26.06

58,00

30,09

57,93

Bojko - ozime

25.10

26.06

63,50

31,50

62,14

Bojko - jare

20.04

26.06

46,00

20,15

52,47

 

Plonowanie

fala w1

Wyniki plonowania

SDOO Sobiejuchy poziom a1, rok zbioru 2020

 

Fala
wzorzec (wzorzec stanowią wszystkie badane odmiany)

 

 

 

Serwis wykorzystuje pliki cookies m.in. w celu poprawienia jej personalizacji. Każdy może sam decydować o tym czy dopuszcza pliki cookies, ustawiając odpowiednio swoją przeglądarkę.  Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.