rejestracja 2019
rejestracja 2018!
Pszenica jara o wysokim potencjale plenności, podwyższonej odporności na mączniak, choroby podstawy źdźbła i bardzo dobrej wartości technologicznej ziarna. Plon ziarna podczas 3-letnich badań rejestrowych oraz doświadczeniach porejestrowych przedstawiał się następująco:
przewódka nadająca się do późnych siewów, odporna na wiosenne przymrozki – odmiana o wysokiej zimotrwałości na poziomie 71%* (wg badań COBORU)
rekomendowana w 3 województwach (opolskie, śląskie, warmińsko-mazurskie)
odmiana oścista - doskonale sprawdza się w rejonie żerowania zwierzyny leśnej
plon ziarna na poziomie wzorca przy przeciętnym poziomie agrotechniki, 102% wzorca przy wysokim poziomie agrotechniki (badania rejestrowe)
Pszenica jara wymaga gleb dobrych i bardzo do- brych, zwięzłych, dobrze utrzymujących wodę (kom- pleksy: pszenny bardzo dobry i dobry, żytni bardzo dobry, pastewny mocny i pszenny górski), o odczynie obojętnym. Najlepszymi przedplonami są: okopowe, motylkowe wieloletnie i ich mieszanki z trawami, strączkowe i ich mieszanki ze zbożami.
Bieżący rok (2016 r.) to kolejny sezon, który nie rozpieszcza rolników. W 2015 roku mieliśmy do czynienia suszą, z kolei początek 2016 roku to...
Jeszcze do niedawna przewódki były powszechnie uprawiane tylko w krajach o łagodnych zimach, będących pod wpływem klimatu morskiego, najczęściej na...
Ze względu na nie najlepsze warunki glebowe w Polsce, jedną z głównych upraw ciągle pozostaje żyto. Uprawiane jest zazwyczaj na glebach...
Siew zbóż po późno schodzących przedplonach nie przypada w optymalnym terminie. W Polsce przewódkowe odmiany zbóż są nadal mało popularne. Rolnicy wciąż...
Mimo, iż wiedza dotycząca agrotechniki zbóż jest szeroko upowszechniona, to błędy w tym zakresie nie należą do rzadkości. Ich wpływ na poziom plonów oraz...
Pogoda w ostatnich latach bardzo często zaskakuje producentów niespotykanym przebiegiem. A bieżący sezon wegetacyjny jest tego wymownym przykładem....
Możliwości wzrostu plonów metodami agrotechnicznymi mają swoje granice i dodatkowo są limitowane presją na ograniczenie nawożenia mineralnego czy...
Nowa odmiana chlebowej pszenicy ozimej (klasa A/B) wyhodowana w HR Smolice. Zapraszamy do obejrzenia filmu