rejestracja 2017!
Pszenica jara o wysokim potencjale plenności, podwyższonej odporności na mączniak, choroby podstawy źdźbła i bardzo dobrej wartości technologicznej ziarna. Plon ziarna podczas 3-letnich badań rejestrowych oraz doświadczeniach porejestrowych przedstawiał się następująco:
- 2014 - 101% wzorca
- 2015 - 104% wzorca
- 2016 - 100% wzorca
- 2017 - 100% wzorca
- 2018 - 99% wzorca
- 2019 - 100% wzorca
Wynik taki osiągnięty został na poziomie a1 czyli bez dodatkowego nawożenia azotowego i ochrony przed wyleganiem i przed chorobami grzybowymi.
Plonowanie
Zalety:
- bardzo wysoki potencjał plonowania: 2. miejsce w plonie ziarna pośród badanych odmian w latach 2015-2017 przez COBORU
- dobra odporność na rdzę żółtą, choroby podstawy źdźbła oraz mączniaka
- wysoki wskaźnik sedymentacji SDS
- duża liczba opadania oraz ilość glutenu
- wysoka masa 1000 ziaren
- dobra odporność na wyleganie w fazie dojrzałości mlecznej, jak i przed zbiorem
Charakterystyka:
- kłos bezostny, średniej długości, średnio zbity, piramidalny o silnym nalocie woskowym
- ziarno czerwone
- krótka słoma (80 cm) o silnym nalocie woskowym i dobrej odporności
Ważniejsze cechy rolniczo-użytkowe
Termin kłoszenia* | 163 | dość późny |
Termin dojrzałości woskowej* | 212 | średni |
Wysokość roślin | 87 cm | dość niskie |
Odporność na wyleganie | 7,2 | średnia |
Odporność na porastanie ziarna | 5 | średnia |
Reakcja na zakwaszenie gleby | 4 | niska do średniej |
MTZ (g) |
43-45 |
dość wysoka |
* - liczba dni od 01 stycznia
Cechy jakościowe
Klasa jakości | A | |
Wyrównanie ziarna>2,5 mm | 77% | średnie |
Gęstość ziarna w stanie zsypnym | 5 | na poziomie odmian z krajowego rejestru |
Zawartość glutenu | 8 | bardzo wysoka |
Zawartość białka | 7 | wysoka |
Szklistość ziarna | 7 | na poziomie odmian z krajowego rejestru |
Wskaźnik sedymentacyjny | 8 | bardzo wysoki |
Wydajność mąki | 8 | bardzo wysoka |
Objętość chleba | 7 | wysoka |
Wodochłonność mąki | 8 | bardzo wysoka |
Liczba opadania | 8 | bardzo wysoka |
Rozmiękczenie ciasta | 7 | wysokie |
Praca odkształcenia | 7 | wysoka |
Odporność na choroby
Choroby podstawy źdźbła | 8,0 | bardzo wysoka |
Mączniak prawdziwy | 8,3 | bardzo wysoka |
Rdza brunatna | 8,1 | wysoka |
Brunatna plamistość liści | 7,4 | wysoka |
Septorioza liści | 7,0 | wysoka |
Septorioza plew | 7,3 | wysoka |
Fuzarioza kłosów | 7,7 | wysoka |
Rdza żółta | 8,6 | bardzo wysoka |
Plonowanie w SDOO w 2017 roku
Wymagania glebowe
Jarlanka ze względu na dobrą odporność na choroby grzybowe może być z powodzeniem uprawiana z zastosowaniem technologii uprawy pełnej jak i podstawowej.
Odmiana bardzo dobrze i dobrze plonuje na glebach kompleksów pszennych i żytnich bardzo dobrych. Najwyższe plony uzyskuje się po takich przedplonach jak: okopowe, kukurydza, bobowate wieloletnie. Najgorszymi przedplonami są zboża z wyjątkiem owsa.
Siew
Termin siewu w znacznym stopniu decyduje o wielkości przyszłych plonów, dlatego pszenicę jarą należy siać jak najwcześniej, gdy tylko warunki wilgotnościowe pozwalają wejść w pole.
Głębokość siewu – około 3 cm, gęstość siewu 500-550 ziaren/m2, tj. 230-250 kg/ha.
Nawożenie mineralne
Przy doborze właściwej dawki nawożenia mineralnego ważna jest znajomość zasobności gleby w podstawowe składniki oraz wysokość spodziewanego plonu ziarna. Zależnie od tego nawożenie fosforowo-potasowe kształtuje się na poziomie 50 – 80 kg/ha P2O5 oraz 40 – 100 kg/ha K2O.
Nawożenie azotowe, w ilości 60-120 kg/ha N należy stosować w dwóch terminach: pierwsza dawka (50-60%) przedsiewnie, a druga w okresie strzelania w źdźbło.
Dawkę drugą można rozłożyć i zastosować w formie płynnej, jako roztwór mocznika, stosując do 25 kg N/ha w 300 l wody.
Przy intensywnym nawożeniu azotowym wskazane jest stosowanie regulatorów wzrostu.