napływ urodzaju

rejestracja 2018!

  • jakościówka o stabilnej plenności (grupa A)
  • dobre właściwości przetwórcze - wysoka zawartość białka i glutenu
  • bardzo duża liczba opadania
  • dorodne ziarno o wysokiej masie 1000 ziaren


Plonowanie

 

 

Ważniejsze cechy rolniczo-użytkowe

Termin kłoszenia* 162 średni do późnego
Termin dojrzałości pełnej* 209 średni
Odporność na wyleganie 7,0 średnia
Wysokość roślin (cm) 85 średnia
Odporność na porastanie ziarna 5 wysoka
Reakcja na zakwaszenie gleby 5 średnia
MTZ (g) 44-45 wysoka

* - liczba dni od 01 stycznia

Cechy jakościowe

Klasa jakości A
Wyrównanie ziarna>2,5 mm 77% średnie
Gęstość ziarna w stanie zsypnym 5 na poziomie odmian z krajowego rejestru
Zawartość glutenu 8 bardzo wysoka
Index glutenu 8 bardzo wysoki
Szklistość ziarna 7 na poziomie odmian z krajowego rejestru
Wydajność mąki 5 średnia
Sprężystość/rozciągliwość 9 bardzo wysoka
Zawartość popiołu w mące 4 niska

Odporność na choroby

Choroby podstawy źdźbła 7,8 wysoka
Mączniak prawdziwy 8,1 bardzo wysoka
Rdza brunatna 7,6 wysoka
Brunatna plamistość liści 7,3 wysoka
Septorioza liści 6,9 średnia do wysokiej
Septorioza plew 7,4 wysoka
Fuzarioza kłosów 7,6 wysoka
Rdza żółta 8,7 bardzo wysoka

Wartość wypiekowa

Liczba opadania 8 wartość klasy E
Zawartość białka 7 wartość klasy E
Wskaźnik sedymendacyjny 8 wartość klasy E
Wodochłonność mąki 8 wartość klasy E
Rozmiękczenie ciasta 7 wartość klasy A
Objętość chleba 7 wartość klasy A
Energia ciasta 6 wartość klasy A
Praca odkształcenia 7 wartość klasy A

 


Wymagania glebowe

Odmiana bardzo dobrze i dobrze plonuje na glebach kompleksów pszennych i żytnich bardzo dobrych. Najwyższe plony uzyskuje się po takich przedplonach jak: okopowe, kukurydza, bobowate wieloletnie. Najgorszymi przedplonami są zboża z wyjątkiem owsa.

Siew

Termin siewu w znacznym stopniu decyduje o wielkości przyszłych plonów, dlatego pszenicę jarą należy siać jak najwcześniej, gdy tylko warunki wilgotnościowe pozwalają wejść w pole.
Głębokość siewu – około 3 cm, gęstość siewu 500-550 ziaren/m2, tj. 230-250 kg/ha.

Nawożenie mineralne

Przy doborze właściwej dawki nawożenia mineralnego ważna jest znajomość zasobności gleby w podstawowe składniki oraz wysokość spodziewanego plonu ziarna. Zależnie od tego nawożenie fosforowo-potasowe kształtuje się na poziomie 50 – 80 kg/ha P2O5 oraz 40 – 100 kg/ha K2O.

Nawożenie azotowe, w ilości 60-120 kg/ha N należy stosować w dwóch terminach: pierwsza dawka (50-60%) przedsiewnie, a druga w okresie strzelania w źdźbło.

Dawkę drugą można rozłożyć i zastosować w formie płynnej, jako roztwór mocznika, stosując do 25 kg N/ha w 300 l wody.

Przy intensywnym nawożeniu azotowym wskazane jest stosowanie regulatorów wzrostu. 

 


Artykuły - zboża

Pszenica ozima Belissa

Nowa odmiana chlebowej pszenicy ozimej (klasa A/B) wyhodowana w HR Smolice. Zapraszamy do obejrzenia filmu

Newsletter

Zapisz się do newslettera