napływ urodzaju
rejestracja 2018!
- jakościówka o stabilnej plenności (grupa A)
- dobre właściwości przetwórcze - wysoka zawartość białka i glutenu
- bardzo duża liczba opadania
- dorodne ziarno o wysokiej masie 1000 ziaren
Plonowanie
Ważniejsze cechy rolniczo-użytkowe
Termin kłoszenia* | 162 | średni do późnego |
Termin dojrzałości pełnej* | 209 | średni |
Odporność na wyleganie | 7,0 | średnia |
Wysokość roślin (cm) | 85 | średnia |
Odporność na porastanie ziarna | 5 | wysoka |
Reakcja na zakwaszenie gleby | 5 | średnia |
MTZ (g) | 44-45 | wysoka |
* - liczba dni od 01 stycznia
Cechy jakościowe
Klasa jakości | A | |
Wyrównanie ziarna>2,5 mm | 77% | średnie |
Gęstość ziarna w stanie zsypnym | 5 | na poziomie odmian z krajowego rejestru |
Zawartość glutenu | 8 | bardzo wysoka |
Index glutenu | 8 | bardzo wysoki |
Szklistość ziarna | 7 | na poziomie odmian z krajowego rejestru |
Wydajność mąki | 5 | średnia |
Sprężystość/rozciągliwość | 9 | bardzo wysoka |
Zawartość popiołu w mące | 4 | niska |
Odporność na choroby
Choroby podstawy źdźbła | 7,8 | wysoka |
Mączniak prawdziwy | 8,1 | bardzo wysoka |
Rdza brunatna | 7,6 | wysoka |
Brunatna plamistość liści | 7,3 | wysoka |
Septorioza liści | 6,9 | średnia do wysokiej |
Septorioza plew | 7,4 | wysoka |
Fuzarioza kłosów | 7,6 | wysoka |
Rdza żółta | 8,7 | bardzo wysoka |
Wartość wypiekowa
Liczba opadania | 8 | wartość klasy E |
Zawartość białka | 7 | wartość klasy E |
Wskaźnik sedymendacyjny | 8 | wartość klasy E |
Wodochłonność mąki | 8 | wartość klasy E |
Rozmiękczenie ciasta | 7 | wartość klasy A |
Objętość chleba | 7 | wartość klasy A |
Energia ciasta | 6 | wartość klasy A |
Praca odkształcenia | 7 | wartość klasy A |
Wymagania glebowe
Odmiana bardzo dobrze i dobrze plonuje na glebach kompleksów pszennych i żytnich bardzo dobrych. Najwyższe plony uzyskuje się po takich przedplonach jak: okopowe, kukurydza, bobowate wieloletnie. Najgorszymi przedplonami są zboża z wyjątkiem owsa.
Siew
Termin siewu w znacznym stopniu decyduje o wielkości przyszłych plonów, dlatego pszenicę jarą należy siać jak najwcześniej, gdy tylko warunki wilgotnościowe pozwalają wejść w pole.
Głębokość siewu – około 3 cm, gęstość siewu 500-550 ziaren/m2, tj. 230-250 kg/ha.
Nawożenie mineralne
Przy doborze właściwej dawki nawożenia mineralnego ważna jest znajomość zasobności gleby w podstawowe składniki oraz wysokość spodziewanego plonu ziarna. Zależnie od tego nawożenie fosforowo-potasowe kształtuje się na poziomie 50 – 80 kg/ha P2O5 oraz 40 – 100 kg/ha K2O.
Nawożenie azotowe, w ilości 60-120 kg/ha N należy stosować w dwóch terminach: pierwsza dawka (50-60%) przedsiewnie, a druga w okresie strzelania w źdźbło.
Dawkę drugą można rozłożyć i zastosować w formie płynnej, jako roztwór mocznika, stosując do 25 kg N/ha w 300 l wody.
Przy intensywnym nawożeniu azotowym wskazane jest stosowanie regulatorów wzrostu.