Morfologia i genetyka

Typ odmiany: pojedyncza (SC) • Typ ziarna: semi dent

Kierunek użytkowania

ZiarnoKiszonkaGrysCCM

Zalety

  • najwyższy plon ziarna pośród wszystkich odmian i badanych rodów w doświadczeniach rejestrowych rok zbioru 2019 we wszystkich grupach wczesności – średnia z kraju 111% wzorca (126,6 dt/ha)
  • najwyższy plon CCM pośród wszystkich odmian i badanych rodów w doświadczeniach rejestrowych 2019 we wszystkich grupach wczesności – średnia z kraju 111 % wzorca (219 dt/ha)
  • bardzo wysoki udział ziarna w masie kolb – 104 % wzorca (75,1 %)
  • rewelacyjna odporność na wyleganie łodygowe i korzeniowe
  • mocny efekt stay green, zdrowe liście i łodygi
  • rekomendowana do uprawy na ziarno, ccm, bioetanol i wysokoenergetyczną kiszonkę
  • kolba typu fix
  • bardzo dobry wigor początkowy
  • szybkie oddawanie wody z ziarna

Plonowanie

  • plon ziarna: 105% wzorca w dwuleciu badań rejestrowych 2019-2020
  • CCM: 105% wzorca w dwuleciu badań rejestrowych 2019-2020 (20 ton CCM z hektara)

 wawel plon

wawel ccm

 

 

SM Wawel - prezentacja

Profil agronomiczny

Wzrost początkowy

Tolerancja na suszę

Stay green

Dry down

Zalecana obsada

Ziarno i CCM 79 000 roślin/ha na glebach słabszych
85 000 roślin/ha na glebach lepszych
Kiszonka

Rejon uprawy

Ziarno i CCMPolecana do uprawy w całym kraju.

Odporność na choroby

Fusarium

Wymagania glebowe

Toleruje słabsze


Katalog odmian 2023

Projekt bez tytułu (1).png


Dobrze jest go mieć zawsze "pod ręką". kukurydza-2023.pdf

Wiadomości z pola

wazny 4 zdjAgrotechnika - nawożenie, uprawa, pielęgnacja i zbiory w Hodowli Roślin Smolice

Czytaj więcej

 

Rolnicy o naszych odmianach

Poznaj opinie producentów kukurydzy o naszych najpopularniejszych odmianach. Ci rolnicy przekonali się już co do jakości polskich odmian. Być może w przyszłości znajdzie się tu również Twoja wypowiedź?

Poznaj te opinie...

Pszenica ozima Belissa

Nowa odmiana chlebowej pszenicy ozimej (klasa A/B) wyhodowana w HR Smolice. Zapraszamy do obejrzenia filmu

Newsletter

Zapisz się do newslettera